tiistai 19. lokakuuta 2010

Käsittämätöntä kirkosta eroamista

Suomessa on tällä hetkellä monia aivopestyjä ihmisiä, jotka ovat osoittaneet omaa mediakritiikittömyyttään ja heikkoa arvostelukykyään ottaessaan osaa median masinoimaan kirkkovastaiseen kampanjaan. Ihan vain tilastoja: Homoillan keskustelun vuoksi kirkosta erosi 150 ihmistä enemmän kuin ”normaalina” päivänä. Median ylläpitämän uskontovastaisen keskustelun myötä 25 000 ihmistä erosi viikon sisällä kirkosta.

Jos ihmisten käsittämättömätöntä protestiliikettä haluaa vielä vähän arvioida, niin kärjistän hiukan: Yksi KANSANEDUSTAJA kertoo television keskusteluohjelmassa omia henkilökohtaisia mielipiteitään asiasta, niin suuri protestiliike KIRKKOA vastaan aloittaa toimintansa. Nyt siis ei ole kyse siitä kuinka oikeita tai vääriä keskusteluissa esiin tulleet mielipiteet olivat, vaan siitä, kuinka kirkosta eroajat perustavat päätöksensä yleiseen keskusteluun aiheesta ja pahimmillaan vain yhden ihmisen yksittäiseen mielipiteeseen.

Protestointi siis tapahtuu sen vuoksi, kun toisen ihmisen mielipiteet tuntuvat pahoilta ja vääriltä sekä suvaitsemattomilta, ja sitten se kostetaan väärälle osapuolelle. Aivan eri asia olisi ollut kyseessä, jos ohjelmassa olisi esiintynyt kirkon edustaja, joka olisi tuonut kuultavaksi kirkolliskokouksessa päätetystä toimintasuunnasta. Nyt keskustelun keskipisteenä on kansanedustaja, eikä kirkon äänellä puhujat. Nyt en siis ota kantaa siihen, mikä on Raamatun toiminnan mukaista, koska sen näkökulman olen kyllä selkeästi aiemmin ilmoittanut. Mutta nyt kritisoin ihmisten typerää ja ajattelematonta käytöstä.

Jos nämä 25 000 kirkosta eronnutta ihmistä halusivat protestoida kirkossa toimivia homoutta vastustavia tahoja vastaan, niin heidän toimintansa kohdistui aivan muualle. Kirkon rakenteet ovat sellaiset, että verotulot kyllä vähenevät, ja eri seurakunnissa joudutaan uudelleen arvioimaan tulevan toimintakauden budjettia, mutta protestiliike ei kohdistu lainkaan kirkon päättäjiin. Seurakunnat kylläkin maksavat erovirrasta, mikä pahimmillaan tarkoittaa monilla paikkakunnilla henkilöstön vähentämistä, lisää työttömyyttä ja tätä kautta myös valtiolle itselleen pienentyviä verotuloja. Kerrannaisvaikutukset kohdistuvat kunnan alueen kaikkiin palveluihin, aivan kuin missä tahansa muussakin suuremmassa työttömyystilanteessa. Tässä tapauksessa suurimpia kärsijöitä ovat Etelä-Suomen seurakunnat ja melko tasaisesti budjettivaje kohdistuu muun Suomen seurakuntiin.

Työalueet, joihin kirkosta eroaminen suoraan vaikuttaa, ovat eri seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö. Ikävä kyllä näistä työalueista säästetään ensin. Näin ollen kirkosta eroaminen vaikeuttaa lasten ja nuorten elämää eri puolilla Suomea. Säästökohteiksi päätyvät päiväkerhot, lapsikerhot, leikkikoulut, partiot, kerhotoiminnat, tapahtumat, konsertit, retket, rippikoulutyö, isoskoulutukset, saapastyö yms. Vaikka ihmiset ajattelevat, että ei kirkko vaikuta millään tavalla heidän elämässään, niin välillisesti kirkon toiminta näkyy lähes kaikkien elämässä. Kirkon työntekijät myös ylläpitävät hautausmaita ja mahdollistavat hautauspalveluja.

Mielestäni eräs hyvä näkökulma asiaan oli se, että pitäisikö sitten kirkkoon kuulumattomilta evätä kirkolliset vapaapäivät? Vaikkakin monilla juhlapyhillä on myös pakanalliset perinteet, niin kirkollisia vapaapäiviä niistä on tullut kristillisen arvopohjan ja kulttuurin leviämisen myötä. Uskontoneutraalia maailmankuvaa ajavillehan kirkollisilla juhlapyhillä ei ole mitään merkitystä. Emmehän me Suomessakaan vietä islamilaisia juhlapyhiä ja vapaapäiviä, mutta muslimit itse niitä viettävät. Näin ollen voitaisiin tehdä kuten islamilaisessa kulttuurissa ja annetaan sitten kirkkoon kuuluvien pitää omat vapaapäivät ja kirkkoon kuulumattomat olkoon silloin töissä. Saattaisi monia tuo Johannes Kastajan juhla alkaa vähitellen kiinnostaa Joulun ja Pääsiäisen ohessa...

Miksi ihmisten pitäisi saada kaikesta vain "rusinat pullasta", osallistumatta ja antamatta asioiden eteen itse mitään? Kirkkoon kuulumattomien pitäisi saada kristillisen kulttuuriperimän kaikki hyvät asiat ja vielä hautauspalvelutkin, vaikka eivät itse halua osallistua niiden ylläpitämiseen, tai eivät edes usko niiden merkitykseen.

Kirkollislaki on turvannut pitkälti kirkon päättäjien ja korkeissa asemissa olevien virkamiesten selkänahat siten, että kaikki muut saavat ensin lähteä. Näin ollen kirkosta eroaminen ei edes suoranaisesti kohdistu millään tavalla ihmisiin, jotka asioista päättävät, vaan heikko-osaiset kärsivät tällöinkin ensin.

Siksi kirkosta eroamista järkevämpää olisi itse kirkon toimintaan osallistuminen. Asiasta keskustelujen käyminen ja pohtiminen siitä, kuinka yhteinen pääoma voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla käyttää toisten ihmisten palvelemiseen. Kirkossa olevat varat eivät ole siellä yhdessä isossa kirstussa, joilla kirkon päättäjät ostavat mitä mieli tekee. Suurin osa rahoista käytetään ihmisten palkkaamiseen, joiden lähtökohtaisena työtehtävänä on seurakuntalaisten ja alueella asuvien ihmisten palveleminen.

Suuren protestiliikkeen ymmärtäisin paremmin, jos ja kun kirkko ei enää toimisi Jumalan Sanan mukaisesti. Tällöin voisi oikeasti kyseenalaistaakin siihen kuulumisen mielekkyyttä. Mutta tällöinkin pyrkisin löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja heikko-osaisten elämän heikentämiselle. Eihän Lutherkaan eronnut kirkosta -hänet erotettiin.

6 kommenttia:

  1. Suomen ev.lut. kirkossa on kuitenkin nähtävissä moraalin löystyminen (esim. piispojen ja muiden johtajien homomyönteisyys), niin onko siihen jotain erityistä syytä että meidän jotka vielä kuulutaan evlut kirkkoon pitäisi kuulua siihen jatkossakin?

    Suomessa on paljon muitakin seurakuntia kuin evlut, joten miksi ei vaihtaa sellaiseen, jossa Raamattua pidetään Jumalan Sanana ja auktoriteettinä?

    Onko jotain erityistä syytä jäädä taistelemaan ja hommata itsellensä potkut ev.lut. kirkosta (joka sai syntynsä potkuista katolisesta kirkosta) vai pitäisikö suosiolla vaihtaa sellaiseen seurakuntaan, joka vielä pitää Jumalan Sanaa totuutenaan?

    VastaaPoista
  2. "Kirkko on uppoomas mut sitä ei pidä hylätä, vaan korjata oppia kunnes meidät ulos potkitaan." - Maallikkosaarnaajat

    Että kyllähän olisi hyvä jos tämä ev.lut. kirkko saataisiin tästä vielä likaojasta nostettua, elikkä oikealla asenteelle mukana kannattaa pysyä. Tietenkin voi myös ohella osallistua jonkin muun seurakunnan toimintaan, sellaisen joka pysyy Jumalan sanassa. Yksi missä itse tykkään käydä on SLEYn ja Luther-säätiön jumalanpalveluksissa, nuortenilloissa ja tapahtumissa.

    VastaaPoista
  3. Melko varmaan moni on eronnut kypsähtäessään kirkon nykymenoon. Annoin juuri palautetta mtv3:lle siitä, että todennäköisesti juuri näin on käynyt. Uutisointi on törkeän yksipuolista. Lisäksi toivoin toimittajille ammattitaitoisempaa otetta haastatteluun. Lauri Karhuvaara oli Päivi Räsästä haastatellessaan kuin yleinen syyttäjä.
    Suvaitsevaisuus tuntuu nyt olevan hyve, jota tulee osoittaa ainoastaan homoseksuaaleja kohtaan.

    Annetaan palautetta medialle. Eikä ennenkaikkea unohdeta rukouksen voimaa. Uskon että abortit ja homoseksuaalisuuden hyväksyminen yhteiskunnassa ja kirkossa, vievät kansaltamme Jumalan siunausta ja varjelusta. Sielunvihollinen tietää sen, että se saa suuremman vallan kansamme keskuudessa (nyt jo suomi24 keskustelupalstalla oli juttuja tyyliin:"kuinka kauan pedofiilien tunteita vähätellään.".
    Vain Jumalan lasten esirukoukset ja pahuuden vastustaminen tuovat kansallemme Jumalan suojelusta. Sielunvihollinen tietää sen ja hyökkää meitä vastaan, jotta saisi tuhota kansaamme.
    Uskon kuitenkin , että vanhurskaan rukous voi paljon!

    Muuten, kiva lukea ajatuksianne.

    VastaaPoista
  4. Tähän asti olen ollut Jeren kanssa samoilla linjoilla, että taistelen niin kauan kuin siinä on järkeä ja mahdollista. Kyllä se laiva vielä voidaan kääntää.

    Toinen mitä olen miettinyt on, että pitäisiköhän liittyä KD:hen tukeakseen heidän tavoitteita perhe-elämän säilyttämisen puolesta. Oletteko miettineet sellaista? Se voisi olla toisenlainen viesti kirkosta eroamisen sijaan.

    VastaaPoista
  5. Minä epäilen että iso osa eronneista ei ole pelkästään osoittamassa mieltään homoasiasta vaan ovat kyllästyneet tähän touhuun niinku Sara sanoi ja eronneet kun ovat nyt eksyneet sinne eroakirkosta.fi -sivustolle nyt kun siitä on ollut paljon puhetta.

    Itsekin meinasin erota yhtenä päivänä kauan ennen tätä eroamisbuumia mutta oli sen verran ilmeisesti kirkonvastainen sivusto se eroakirkosta.fi että rupesi melkein oksettamaan niin jätimpä sen asian sikseen.

    VastaaPoista
  6. Okapi: en minäkään sen sivuston kautta eroaisi. Jos eroaa niin kävelee sitten paikan päälle kertomaan asiasta, että miksi.

    VastaaPoista