perjantai 15. lokakuuta 2010

Homoja, homoja ja homoiltoja

Huokaus... blogistani ei ollut tarkoitus tulla mikään homoblogi, mutta kyseinen teema on saanut mediassa mielestäni liikaakin huomiota lähiaikoina. Siitä syystä haluan itsekin asiaa kommentoida ja tarjota ajateltavaa asian tiimoilta.

Olen huvittuneena seurannut tällä viikolla tapahtunutta ylilyöntiä, jossa media aloitti jälleen homokeskustelun sekä jatkoi suomalaisten ajatuksien manipulointia haluamaansa suuntaan. Te, jotka seurasitte tiistai-iltana esitettyä YLE TV2:n Homoiltaa, tiedätte mistä on kysymys.

Kyseiseen keskusteluun oli valittu muutama jollakin tavalla kirkollista kantaa edustavaa henkilöä ja lisäksi hyvin värikäs joukko sateenkaariperheiden ja homojen asiaa ajavia ihmisiä. Kun myös juontajat olivat jo valmiiksi asenteellisia ja selkeän homomyönteisiä (kuten kanavaprofiiliin kuuluukin), niin kyseinen "keskustelu" oli enemmänkin teurastus, jossa ei puhuttu lainkaan asiasta, vaan sen vierestä. Loppulaulunakin saimme nauttia ”Me ollaan kaikki homoja” –biisiä, mikä varmasti entisestään vahvisti kanavan ajamaa agendaa.

Kun homoudesta esitetään monia puolesta puhuvia argumentteja, keskusteluilmapiiri on epäsuhtainen, juontajat puoltavat homojen oikeuksia sekä loppukaneetit otetaan vielä homouden puolesta, niin valmis manipulatiivinen propagandakoneisto on tehnyt tehtävänsä. Samoin kun keskustelun ilmapiiri on tunne-, eikä asiapohjainen, niin vähäisen mediakritiikin ja Raamatun tuntemisen omaava katsoja hämmentyy.

Vähänkin TV-tekniikkaa tuntevat huomasivat kanavaohjaajan selkeän toiminnan homojen asiaa palvelevaksi. Ohjelmassa valittiin manipulatiivisia kuvakulmia ja sopivia tunteiden vastakkainasettelua aina kun homoutta vastustettiin. Kun homouden puolestapuhujat olivat äänessä, niin kuvakulmiksi valittiin muiden asiaa kannattavien hymyjä ja myöntyväisiä ilmeitä. Ohjelmarakenteella ja vääränlaisella vastakkainasettelulla vähemmän asioista perillä olevat ihmiset saatiin hämmentymään ja Raamatun näkemyksiä edustava osapuoli saatiin katsojan näkökulmasta näyttämään "pahiksilta".

Kyseessä on perinteinen propagandan väline, jolla ohjataan suuren yleisön ajatuksia haluttuun suuntaan. Median uskontovastainen koneisto jatkoi toimintaansa, kun seuraavien päivien ajan on hehkutettu kirkosta eronneiden määrää homoillan seurauksena.

Keskustelupalstat tulvivat kommentteja Päivi Räsäsen ja kristillisdemokraattien ahdasmielisyydestä. Näitä mielipiteitä en ymmärrä lainkaan, sillä Räsänen kommentoi mielestäni hyvin asiallisesti ja pysyi puheissaan myös Raamatun ilmoittaman käsityksen takana. Hän vain puhui sitä, mitä Raamatussa on selkeästi asiasta sanottu.

Tässä mielessä siis on turha lähteä tuomitsemaan kristillisdemokraatteja ja uskovia, jotka aivan oikein puolustavat Raamatun näkemyksiä keskusteluissa. Raamatun ja kirkon näkemys homoudesta on yksiselitteinen, mutta samalla rakastava. Rakastavalla näkemyksellä tarkoitan sitä, että Raamatussa selvästi sanotaan, että ihmisten väärät teot pitää tuomita, mutta ihmistä itseään emme saa tuomita. Tämä tarkoittaa sitä, että emme saa hyväksyä VÄÄRIÄ tekoja eli syntiä, mutta meidän pitää silti hyväksyä, suvaita ja rakastaa ihmisiä. Näin Raamattu opettaa. Mutta rakastaminen ja ihmisen hyväksyminen ei siis tarkoita ihmisten VÄÄRIEN tekojen suvaitsemista. Suurempi ongelma meille ihmisille on pystyä erottamaan nämä kaksi asiaa toisistaan ja pystyä toimimaan oikein kanssaihmisiämme kohtaan.

Harvoin uskossa olevat ihmisetkään osaavat tätä eroa tehdä, sillä muistattehan, uskovatkin ovat syntisiä ja vajavaisia ihmisiä. Normaalin kaduntallaajan ja uskovaisen ihmisen erottaa toisistaan vain se asia, että uskova ihminen myöntää olevansa syntinen ja siksi tarvitsevansa Jeesusta. Ei usko kuitenkaan muuta ihmistä täydelliseksi ja synnittömäksi. Emme pääse omista vajavaisuuksistamme, himoistamme ja haluistamme eroon. Uskova ihminen kuitenkin haluaa yrittää taistella niitä vastaan sekä tietää saavansa Jeesuksen tähden syntinsä ja vajavaisuutensa anteeksi.

Näin sanottiin homoillan keskustelussakin; homojen ei tarvitse toteuttaa omaa taipumustaan. Kyseinen lausahdus herätti suuria tunteita yleisössä, mutta kristillisestä näkökulmasta asia on juuri näin; syntisen ihmisen ei ole pakko harjoittaa syntiä. Hän voisi yrittää taistella myös omaa luontoaan vastaan. Ihmisen luontoon kuuluu synti, koska ihminen rakastaa pyyteettömästi Saatanaa. Se on meidän kirouksemme tässä maailmassa, jossa olemme ihmisinä Saatanan omia. Saatanan kahleista Jeesus meidät kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan pelasti. Sen vuoksi meillä on toivoa ja mahdollisuus pelastua. Mutta se vaatii nöyrtymistä, oman vajavaisuuden ja syntien tunnustamista sekä Jeesuksen vastaanottamista omaan elämään.

Raamatun ilmoituksessa on selvää, että jokainen ihminen on syntinen, minkä vuoksi kaikki ihmiset tarvitsevat Jeesusta pelastuakseen. Kirkko ja Raamattu eivät tee homoudesta sen suurempaa syntiä kuin muutkaan synnit. Kirkko ei oikeasti edes haluaisi tästä asiasta juurikaan keskustella, sillä se on muiden isompien kysymysten rinnalla vain yksi pikkiriikkinen asia. Teologisessa mielessä homous on vain yksi synti muiden syntien joukossa, eikä kirkon tehtävänä ole laittaa syntejä pahuusjärjestykseen tai nostaa yksittäistä syntiä puheenaiheeksi.

Kirkkoa suuremman ongelman homouden syntisyydestä tekevät ihmiset, jotka eivät halua uskoa, että Raamatussa näin voitaisiin sanoa. Kiistakysymyksen homoudesta kirkon piirissä tekee vain se asia, että koska homouden harjoittamista pidetään Raamatussa syntinä, niin miten kirkko voisi Jumalan nimissä siunata synnin harjoittamisen? Ei se voikaan, vaan näin toimiessaan toimii väärin ja tekee suurta syntiä.

Tärkeämpi kysymys onkin siinä, että miksi homoutta harjoittavat ihmiset välttämättä haluavat sellaisen instanssin hyväksyntää, jonka opinkappaleissa selkeästi kielletään heidän tekonsa? Jos kyseisen instanssin toiminta ei miellytä, niin siihen ei ole pakkoa kuulua. Suuri joukko ihmisiä näytti oman mielipiteensä ja erosi kirkosta vastalauseeksi uskovien ihmisten esittämiin jyrkkiin näkemyksiin. Jos kyseiset ihmiset olisivat Raamattunsa lukeneet, niin kirkon kanta homouteen ei olisi tullut yllätyksenä. Ymmärtäisin erobuumin paremmin, jos kirkko toimisi Jumalan sanan vastaisesti. Mutta kun kirkosta erotaan sen takia, että loukkaannutaan Jumalan ilmoitukseen, niin silloin on omassa uskonelämässä paljon muitakin ongelmia.

Keskustelua katsoessa tuntui myös järjettömältä, että suu vaahdossa homoutta puolustaneet käyttivät ainoina argumentteinaan omia tunteita ja omia lähtökohtaisia ajatuksiaan. Ei edes pyritty keskustelemaan siitä, miksi kirkko toimii miten toimii ja mitkä ovat sen periaatteet. Keskustelun keskipisteenä olivat ihmisten tuntemukset siitä, mikä olisi oikein ja tuntemuksensa he perustivat omaan itseensä, eivät Raamattuun. Homouden vastustajat käyttivät Raamatun sanomaa pohjanaan, minkä jälkeen heidät tuomittiin suvaitsemattomiksi ja ahdasmielisiksi.

Miten voidaan edes ajatella, että kirkko, jonka toiminnan selkeänä keskipisteenä on Jumalan sanan mukaan toimiminen, alkaisi toimia Jumalan sanan vastaisesti ja kieltää omia 2000 vuotta vanhoja perinteitään, koska sen näkemys ei miellytä nykyaikana pientä vähemmistöryhmää? Siinä mielessä koko keskustelun järjestäminen oli absurdia, koska sen lähtökohtaisena tavoitteena ei ollut edes asian selvittäminen, vaan pikemminkin homomyönteisen maailmankuvan edistäminen.

Itse olen sitä mieltä, että kirkon pitäisi päinvastoin olla suoraselkäisempi päätöksissään ja pysyä Raamatunmukaisessa kannassa. Kirkko ei saisi olla demokraattinen laitos, jossa kysytään enemmistön mielipidettä. Kirkon lähtökohtaisen ajatusmaailman pitäisi perustua Raamattuun, eikä ihmisten aivoituksiin tai silloisen enemmistön mielipiteisiin.

Adoptiokysymys herättää myös paljon tunteita. Homoparit ovat tulleet siihen tulokseen, että homoutta harjoittavat ihmiset kuolevat nopeasti sukupuuttoon, minkä vuoksi heidän täytyy keksiä jokin keinon oman sukunsa jatkamiseksi. Tietenkin homopareilla on myös inhimilliset tarpeet vanhemmuudesta.

Mielestäni homous on luonnotonta, millä tarkoitan sitä tosiasiaa, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä eivät voi lisääntyä ja jatkaa sukuaan keskenään. Jos meidän olisi haluttu elävän biseksuaaleina, kykenevinä suhteisiin miehen ja naisen kanssa, niin eikö ihmisillä olisi silloin molemmat sukupuolielimet tai jokin keino kyseisen toiminnan mahdollistamiseksi. Tällaisella rationaalisella ajattelulla voidaan todeta, että homous on enemmänkin poikkeus, kuin tarkoitettu luonnonmukainen valinta.

Homoillan keskustelussa Räsänen halusi painottaa kovasti, että hänen mielestä lapselle pitäisi ensisijaisesti turvata oikeus isään ja äitiin, eikä ehdoin tahdoin viedä pois tätä oikeutta. Homoparien halu adoptiolle on pitkälti vanhempien omien tarpeiden täyttämistä, kuin lapsen hyvinvoinnin ajattelua. Nyt ei ole kyse siis siitä, että voivatko yksittäiset sateenkaariperheen edustajat olla hyviä vanhempia. Vastaus tähän kysymykseen on selvä, VARMASTI VOIVAT. Varmasti yksittäiset sateenkaariperheen vanhemmat voivat olla paljon parempia vanhempia kuin joissakin heteroperheissä. Mutta tällainen kysymysasettelu ei ole relevantti. Nyt puhutaan ison mittakaavan toiminnasta, ei yksilöistä. Voidaanko isossa mittakaavassa sanoa, että sateenkaariperheen edustajien elämä olisi tasapainoisempaa tai edes yhtä tasapainoista kuin heteroperheiden? Ja millaiset ovat vaikutukset sateenkaariperheen lapsiin pitkällä aikavälillä?

Emme siis arvioi yksittäisten vanhempien ominaisuuksia ja rakkauden määrää, vaan puhutaan siitä, jos maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa homoparia haluaisi adoptoida lapsen, niin millaista näiden 50 miljoonan homoparin elämä olisi 50 miljoonaan heteropariin verrattuna? Tilastot kertovat, että homoparit eroavat useammin kuin heteroparit. Homoparien elämä on tilastojen mukaan epätasapainoisempaa ja irtosuhteita on enemmän. Ovatko nämä lapsen näkökulmasta hyviä asioita? Mitä muuta ison mittakaavan tilastot kertovat? Relevantteja tutkimustuloksia ei ole olemassa, mikä kävi ilmi myös illan keskustelun aikana.

Unohtakaa siis omat mielikuvanne niistä söpöistä homomiehistä tai ihanan rakastavista lesboäideistä ja katsokaa asiaa isossa mittakaavassa. Jos heteropareilla on maailmanlaajuisesti jo näinkin paljon ongelmia sekä avioeroja, niin minkälaisia ongelmia homosuhteessa elävillä on? Entä jos homosuhteet saisivat saman mittakaavan kuin heterosuhteet, minkälainen maailmanjärjestys sen jälkeen olisi?

On kuitenkin muistettava, että se lapsi ei tosiaankaan synny ilman ISÄÄ ja ÄITIÄ. Vaikka kuinka homo- tai lesboparit toimisivat vanhempina, niin se lapsi ei siinä perheessä olisi olemassa ilman kahta ERI sukupuolta olevaa ihmistä. Viimeistään tämän tosiasian pitäisi muistuttaa ihmisiä siitä, mikä on luonnollista.


Tähän loppuun vielä kaksi lainausta Raamatusta, jotka toivottavasti antavat ajattelemisen aihetta:

”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.”
1. Moos. 1:27.

”Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.”
1. Moos. 2:24.

36 kommenttia:

  1. Tähän Raamatun tärkein opetus:

    "Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: "Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat."
    Matt. 22:32–40.

    Oikeustieteilijänä ymmärrän "lain suurimman käskyn" tarkoittavan lex superior derogat legi inferiori-periaatetta, eli normiristiriitaa, joka ratkaistaan asettamalla ylempi normi alempien edelle. Tähän käynee myös lex posteriori derogat legi priori-periaate, eli uudempi laki syrjäyttää vanhemman.

    Tätä rakkauden kaksoiskäskyä ei minkään apostolin patriarkaalinen ukaasi voi syrjäyttää, ja vielä vähemmän paavilliset tai jonkun kirkkoneuvoston määräykset.

    Miten kahden ihmisen toisilleen yhteisymmärryksessä antamat rakkaudenosoitukset voisivat olla syntiä? Sen ymmärrän ja hyväksyn, että satunnaiset irtosuhteet ovat syntiä, koska siinä kyse on himoista, ei rakkaudesta per se (pun intended).

    VastaaPoista
  2. Toisin sanottuna: Rakkauden kaksoiskäsky on "perustuslaki", Mooseksen lait ovat "peruslainsäädäntöä", ja mikäli "perustuslain" kanssa ristiriidassa, niitä ei tule noudattaa. Paavalin ja kumppanien kirjeet ovat taas "viranomaisten asetuksia ja määräyksiä", joiden tulee perustua lakiin.

    Voitko väittää vastaan?

    VastaaPoista
  3. Kysymyksenasettelu on hyvin pohdittu, mutta sisältää lähtökohtaisesti vahvan olettamuksen ja ennakkoasetelman, mikä ei ole kuitenkaan yhteneväinen Raamatun antaman ilmoituksen kanssa.

    Mooseksen kautta annetut lait eivät ole ristiriidassa Jeesuksen antaman lain kanssa. Päinvastoin. Jeesus itse asiassa tiukensi Mooseksen kautta annettua lakia ja selvensi sitä. Jeesus sanoo näin Vuorisaarnassa:

    ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi.” Matt 5:17-19

    Jeesus itse sanoo, että Hänen antamansa käskyt ja opetukset eivät ole ristiriidassa Raamatussa aikaisemmin annettuihin lakeihin ja käskyihin (Mooseksen lait ym. määräykset). Jeesuksen Vuorisaarnassa antamat opetukset vain tarkentavat Raamatussa jo annettuja käskyjä ja monilta osin tekevät niistä tiukempia:

    ”Teille on opetettu tämä käsky: ”Älä tee aviorikosta.” Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan.” Matt 5:27-28.

    Vanhan Testamentin käskyt olivat Jeesuksenkin aikana voimassa ja Hänenkin piti niitä noudattaa. Jeesus täytti kaikki säädökset, eikä rikkonut yhtäkään niistä, ainoana ihmisenä koko maailmassa. Jeesus ei siis kuolemallaan ja ylösnousemuksella tehnyt lakia tyhjäksi eikä kumonnut sitä. Jeesus oli täydellinen sovitusuhri, joka toteutti lain kaikkien muiden ihmisten puolesta. Jeesuksen tähden voimme pyytää syntejämme anteeksi ja pelastua.

    Laki on siis yhä voimassa, ja sen tarkoituksena on nykypäivänkin ihmisille kertoa siitä, mikä on väärin ja kuinka Jumala haluaisi meidän toimivan tässä maailmassa. Ja koska emme pysty Jumalan tahtoa noudattamaan, laki osoittaa meille vajavaisuutemme ja syntisyytemme, ja meidän pitäisi sen vuoksi paremmin ymmärtää, että tarvitsemme Jeesusta pelastuaksemme.

    Pelastuksen näkökulmasta siis ei ole olennaista, eikä edes hyödyllistä keskittyä ajattelemaan yksittäisiä syntejä, kuten homoutta tai aviorikosta. Tärkeämpää on pystyä myöntämään synti meissä, jotta voimme saada ne anteeksi. Sen takia on vaarallista, jos yhteiskunta harhautuu ajattelemaan MISTÄÄN synnistä, että se ei ole syntiä, koska tällöin ihminen asettaa omat ajatuksensa Jumalan lain yläpuolelle ja sitä kautta vie itsensä pelastuksen ulkopuolelle. Jos ihminen väittää, että jokin hänen tekemänsä asia ei ole syntiä, vaikka Jumala on sen synniksi ilmoittanut, tällöin ihminen syyttää Jumalaa valehtelijaksi.

    VastaaPoista
  4. Tämä pohjustus oli tärkeää, jotta pystymme ymmärtämään, mitä Jeesus tarkoittaa puhuessaan käskyjen noudattamisella ja Jumalan tahdon mukaisella elämällä. Kysymyksesi lähtökohtana oli Jeesuksen antama kaksoiskäsky. Mitä käskyssä oikein sanotaankaan?

    "Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat." Matt. 22:36-40

    Kaksoiskäskyssä kerrotaan aluksi, että tärkeintä on rakastaa Herraa, Jumalaamme koko sydämestämme, koko sielustamme ja mielestämme. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Mitä rakastaminen on? Onko rakastaminen tunne, ajatus, mielihyvää tai kiintymyksen osoitus? Raamatussa käy monessa paikassa ilmi, että rakastaminen on TEKOA, kuten rakkauden määritelmässä korinttilaiskirjeessä 1. Kor. 13:1-13 sanotaan. Kyseinen raamatunkohta on monille tuttu häistä, joten en sitä tähän nyt erikseen kirjoita. Teoillamme ja toimillamme ilmaisemme rakkautemme, emme intohimolla, ajatuksilla tai tunteilla.

    Rakkaudesta Jumalaa kohtaan Jeesus kertoo seuraavasti:

    "Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni." (Joh. 14:21)

    "Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani - mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt." (Joh. 14:23-24)

    "Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella saavuttanut päämääränsä." (1. Joh. 2:3-5)

    "Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti." (1. Joh. 2:15-17)

    "Joka pitää hänen käskynsä, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä." (1. Joh. 3:24)

    Kaikki edellä olevat Raamatunkohdat kertoivat samasta asiasta: Rakkaus Jumalaa kohtaan osoitetaan toimimalla Hänen tahtonsa mukaisesti ja täyttämällä Hänen meille antamiaan käskyjään ja lakejaan. Ja kuten aiemmin on käynyt ilmi, niin Jeesus tarkoittaa lailla Vanhassa Testamentissa ilmoitettuja käskyjä ja määräyksiä. Raamatussa siis kerrotaan Jumalan tahto ja toimintaohjeet, jotka liittyvät niihin kaikkiin lakeihin, jotka meille on annettu.

    Kun tiedämme, mitä Jumala haluaa meiltä, niin seuraa toinen käsky: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Jumalan osoittamalla ja kertomalla tavalla meidän tulisi rakastaa toisia ihmisiä. Jumalan kertoma tapa toisen ihmisen rakastamiseen ei siis ole ihmisistä lähtevä käsitys rakkaudesta ja tunteista. Rakastaminen on siis Jumalan tahdon toteuttamista ja sitä kautta Jumalan tahdon tekemistä myös muille ihmisille.

    Emme siis voi pitää auktoriteettina rakkautta määritellessä omia tunteitamme ja halujamme, vaan meidän tulisi ymmärtää rakkaudesta puhuttaessa, mitä Jumala sillä tarkoittaa. Kyseessä ei siis ole vain tunne, himo tai mielihalu, vaan paljon enemmän.

    Lähimmäisen rakastaminen pitäisi siis tapahtua Jumalan haluamalla tavalla. Ja Jumalan tahtoa etsivä ihminen pyrkii toimimaan Jumalan ilmoittaman tahdon mukaisesti. Jos ihminen rakastaa Jumalaa täydestä sydämestään ja haluaa etsiä ja toteuttaa Hänen tahtoaan, niin eihän hän silloin toimisi Jumalan Sanan vastaisesti? Siksi ihminen ei saisi toteuttaa homoseksuaalisia mielihalujaan vaan hänen pitäisi taistella niitä vastaan.

    VastaaPoista
  5. Tämä meni jo teologisesti omaa sivistystäni korkeammalle tasolle ja hivenen ehkä pelottavaksikin. Mutta siis toisin sanoen sanot, että Raamatun mukaan homoseksi ym. on syntiä, mutta homorakkaus absoluuttisena rakkauden tunteena ei?

    VastaaPoista
  6. Raamattu tuomitsee yksiselitteisesti homoseksuaalisuuden. Kyseessä ei siis ole vain minun oma tulkintani, vaan Raamatun sivuilta useaan otteeseen esiin nouseva teema. Aikaisemmissa kirjoituksissani olen tähän asiaan paremmin perehtynyt. Mutta asian ydin on luettavissa myös seuraavista Roomalaiskirjeen lainauksista, jotka pohjautuvat Jumalan ilmoitukseen. Asiayhteyden voi halutessaan tarkastaa kyseisestä Raamatunkohdasta.

    ”…Naiset ovat vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseen ja miehet ovat samoin luopuneet luonnollisesta yhteydestä naisiin ja heissä on syttynyt himo toisiaan kohtaan. Miehet ovat harhautuneet harjoittamaan keskenään säädyttömyyttä ja saavat ansaitsemansa palkan.” Room 1:26-27.

    ”Vaikka he tietävät Jumalan säätäneen, että ne, jotka käyttäytyvät tällä tavoin, ovat ansainneet kuoleman, he toimivat itse näin, vieläpä osoittavat hyväksymistään, kun muut tekevät samoin.” Room 1:32.

    Toivoisin, että voisimme päästää synteesiin siitä, että Raamattu tuomitsee homoseksuaalisuuden. Suurin osa papeista ja teologiaa lukeneista joutuvat myöntämään tämän tosiasian. Suurempi kiistelykohde kirkoissa on se, että miten kirkko haluaa itse toimia suhteessa tähän Raamatun ilmoitukseen. Ja sen myötä ollaan juuri näiden kiistakysymyksien äärellä, että voidaanko Raamatusta löytää mitään, millä voitaisiin oikeuttaa homoseksuaalisuus, koska nykyajan yhteiskunnassa kyseinen ilmiö on vahvasti julkisesti esillä. Koska Raamattu ei anna homoudelle eikä muullekaan synnin tekemiselle myöten, on jouduttu kyseistä asiaa perustelemaan ihmislähtöisiin ajatuksiin perustuen. Tällöin on kirkon sisällä harhauduttu ja sekoitettu monia asioita keskenään. Mutta Raamatun näkökulmaa asiaa kohtaan ei voida juurikaan kieltää.

    Ihmislähtöisestä ajattelusta nousevat ajatukset ihmisarvosta, suvaitsevaisuudesta sekä rakkauden kokemisesta. Ihmiset kärjistävät ja tulkitsevat Raamattua omista lähtökohdistaan kapea-alaisesti joko-tai –periaatteella. Jos Raamatun Sanassa sanotaan, että homoseksuaalisuus on kiellettyä, niin ihmiset tulkitsevat sen tarkoittavan, että tällöin kielletään ihmisarvo tai ollaan suvaitsemattomia. Tällöin esitetään vääriä kysymyksiä: ”Eikö rakkauteni ole oikeutettu?” kun pitäisi kysyä ”Mitä Raamattu opettaa tästä asiasta?” Kun kysymykset ovat vääriä, niin annetaan myös vääriä vastauksia, mikä entisestään lisää epäselvyyttä ja lisää keskinäistä ymmärtämättömyyttä.

    Kristinusko on maailman suvaitsevaisin uskonto. Sen oppiin kuuluu, että pelastus on tarkoitettu kaikille, olitpa homo, tappaja, murhaaja, juutalainen, muslimi, suomalainen tai pahimpana kaikista, luterilainen. Kristinuskossa sanotaan, että kaikki saavat tulla, pelastus on kaikkia varten. Tämä on Raamatun ilmoitus. Mutta vaikka pelastus on kaikkia varten, niin kaikki eivät halua sitä vastaanottaa.

    VastaaPoista
  7. Mutta siirrytäänpä varsinaiseen kysymykseesi: Miten Raamattu suhtautuu homojen rakkauden tunteeseen (”homorakkaus absoluuttisena rakkauden tunteena”)?

    Raamatun mukaan rakkaus ei ole tunnetta. Rakkauteen liittyy tunteita, mutta se ei itsessään ole tunne, eikä sitä voi tunteella määritellä. Mikä siis määritellään absoluuttiseksi rakkauden tunteeksi? Ja miten se voidaan määritellä homorakkauden näkökulmasta?

    Jos puhutaan lähimmäisenrakkaudesta, niin tällöin tietenkin on hyvinkin suotavaa, että rakastaisimme kaikkia ihmisiä, sukupuolesta riippumatta. Mutta tällaiseen rakkauteen ei liity himoa, haluja tai seksuaalisia tuntemuksia. Tai kuinka voisit rakastaa lähimmäistäsi seksuaalisesti tuntematta himoa häntä kohtaan? Lähimmäisenrakkauden kohteena voisi siis olla kuka tahansa toinen ihminen. Silloin en käyttäisi termiä homorakkaus.

    Jos siis halutaan puhua kahden ihmisen välisestä rakkaudesta, johon liittyy myös intohimoa ja seksuaalista tunnetta, niin ajaudutaan taas kysymyksen äärelle; mitä Raamattu sanoo rakkauden olevan ja kuinka Jumala haluaa meidän toimivan? Raamatun ilmoituksen perusteella voidaan todeta, että seksuaalinen rakkaus ja sen osoittaminen on tarkoitettu vain miehen ja naisen välille.

    Jos tunnet intohimoa, seksuaalisia tunteita ja halua ketään muuta kuin omaa aviopuolisoasi kohtaan, teet syntiä. Näin Jeesus Vuorisaarnassa meille kertoi. Samalla tavalla homot, lesbot, pornon katselijat, flirttailijat, avionrikkojat, pedofiilit ja eläimiin sekaantujat ja jopa ihminen, joka vain hetken katsoo toista ”sillä silmällä” ovat Jumalan silmissä samalla viivalla. Kaikki ovat rikkoneet kuudetta käskyä ja siksi ansainneet Helvetin tulen. Siksi tarvitsemme Jeesusta, jotta voisimme saada nämäkin syntimme anteeksi.

    Tämän vuoksi kristinuskossa ei ole olennaista keskittyä miettimään homoseksuaalisuuden oikeutusta, eikä mitään muutakaan yksittäistä syntiä, sillä me kaikki olemme syntisiä. Mutta kristinuskossa on tärkeää taistella syntejämme vastaan, jotta emme harhautuisi ja paatuisi. Jos siis kiellämme syntejämme ja syntisyyttämme, joudumme harhaan ja syytämme Jumalaa valehtelijaksi. Tällöin on oikeasti pelkäämisen aihetta, kun suljemme itse itsemme pelastuksen ulkopuolelle.

    VastaaPoista
  8. Olivatpa nämä kommentit mielenkiintoista luettavaa :) Ultrix kaivaa itse ensimmäisenä esiin lakitermit ja latinankieliset sanat ja Leijona vastailee niihin selkeällä suomen kielellä, lainauksilla Raamatusta. Silti kuitenki Ultrix toteaa että menee hilseen yli ja teologiseksi hienosteluksi :D

    Ehkä ihmisten äly kääntyy joskus niitä itseään vastaan? Asioita yliteorisoidaan ja monimutkaistetaan. Raamattu sanoo ihan selkeästi ja kansankielellä, että homous ei ole ihmisille hyvästä ja siksi sitä ei tule tehdä (kuten Leijona on tässä selittänyt). Ei sitä kielletä Jumalan toimesta siksi, että Jumala on joku nihilisti joka ei halua että ihmisillä ei saa olla hauskaa ja rakastaa ketä haluavat. Koko Raamatun sanoma on suunniteltu suojelemaan ihmisiä, perheitä ja elämää yleensäkin.

    Ei tarvitse olla nobelisti tajutakseen, että koska Jumalan rakastaa ihmistä todella paljon hän haluaa suojella heitä. Ja sen vuoksi ihmisiltä on kielletty elämää tuhoavat asiat kuten homostelu. Siihenkään ei tarvitse olla lakikouluja käynyt tai oppinut teologi että tajuaa miksi homostelu on elämää vastaan.

    Miksi sitten pitää koko ajan taistella elämää (ja Raamatun käsitystä rakkaudesta) vastaan ja synnin puolesta? Siksi, että ihminen lankesi syntiin jo ajat sitten paratiisissa ja on sen vuoksi Jumalasta erotettu kunnes toisin Isä päättää (1. Moos.). Näin ollen me ihmettelemme täällä keskenämme päivän selviä asioita aivan turhaan. Jokainen voi valita miten elämäänsä elää. Ohjeet on annettu sekä pelastukseen että kadotukseen. Ja vaikka ei olisi edes kristitty, niin tuskinpa voi väittää sitä vastaan että Raamatun lait eivät suojelisi elämää, mistä tahansa vinkkelistä katsottuna.

    VastaaPoista
  9. Leijona, kiitos syvällisestä pohdinnasta. Synti on meissä, halusimme tai emme – toisaalta jos kaikkia vähäisimpiäkin syntejä pitäisi olla koko ajan katumassa, saisi puolet ajastaan viettää "rippituolissa".

    Janne, kainy kun opiskelen oikeustieteitä enkä teologiaa (jota kyllä lukioikäisenä hetken harkitsin vakavasti). Se, mitä Raamatussa todella tarkoitettiin vaatii eksegetiikkaa ja vahvaa historiantuntemusta, jotta osaa ihmisten kirjoittamasta ja kanonisoimasta tekstikokoelmasta suodattaa ajan yleisen arvomaailman erilleen Jumalan Sanasta.

    Jos homopariskunnan suhdetta ei saa siunata, saako pappi siunata muulla tavalla kuin "homostelulla" 3. Mooseksen kirjan säännöksiä rikkovia?

    Kaikki me olemme varmaan sitä mieltä, että tämä homodebatti on saanut aivan liian suuret mittasuhteet ja mennyt ihan kerta kaikkiaan naurettavaksi. Jos homous on synti, niin sitä on moni muukin hiljaa (kirkonkin piirissä) hyväksytty asia – Raamatun mukaan. Tätä minä halusin vain sanoa.

    VastaaPoista
  10. Olet ymmärtänyt asian ytimen aivan oikein. Olemme kaikki syntisiä, ja elämää ei ole tarkoitus kuluttaa vain jokaista yksittäistä syntiä miettiessä. Mutta lähtökohtainen ajatus siis on, ettei ihminen kuitenkin toimisi syntiä kohtaan välinpitämättömästi, vaan ymmärtäisi sen elämää tuhoavan vaikutuksen ja yrittäisi taistella syntiä vastaan. Eli syntiä itsessämme ei saisi kieltää, koska tällöin viemme itseltämme mahdollisuuden pelastukseen. Mutta meidän ei pidä keskittyä elämässämme synnin välttelyyn ja ihmislähtöiseen suorittamiseen, vaan lähimmäisen palvelemiseen ja rakastamiseen sekä Jumalan tahdon toteuttamiseen.

    Olet myös aivan oikeassa siinä, että kirkko toimii itseään vastaan jo monissa muissakin synneissä. En itsekään koe, että tämä homoasia olisi mitenkään merkittävä ongelma kirkoissa, vaan kaiken muun lisäksi yksi kiistakysymys kuljettaessa maallistumista kohti. En halua lähteä nyt lietsomaan vääränlaista keskustelua, mutta viimeisten vuosikymmenien aikana kirkossa on tehty lukuisia päätöksiä, jotka eivät ole Raamatun Sanan mukaisia ja näin ollen kirkollislaki on mennyt Raamatun yläpuolelle. Kirkko itse osoittaa maallistumistaan sillä, ettei anna pappishenkilöstölle mahdollisuuksia toimia oman uskonsa mukaisesti, vaikka toiminta perustuisi Raamatun Sanaan.

    Tärkeämpää on siis nähdä kokonaisuus, että kirkolla on monia muitakin asioita joihin pitäisi keskittyä ja kirkon pitäisi siinä mielessä olla suoraselkäisempi ja valita oma puolensa. Tarkoitan tällä, että kirkon tulisi toimia selkeästi Raamatun oppien mukaisesti, eikä keskittyä ihmisten mielipiteisiin. Jos kirkko ei aio tätä tehdä, ja valitsee yhä liberaalimman linjan, keskittyen ihmisten miellyttämiseen, tulisi tällöin kirkon miettiä uudestaan omaa tarkoitustaan ja oppejaan. Onko kirkosta tulossa vain rahankeruulaitos ja instituutio, joka tarjoaa ”asiakkailleen” kivoja palveluja, vai onko kirkko Jumalan Sanan äänitorvi maailmassa?

    ”Jos homopariskunnan suhdetta ei saa siunata, saako pappi siunata muulla tavalla kuin "homostelulla" 3. Mooseksen kirjan säännöksiä rikkovia?”

    Hyvä kysymys, jossa moni menee harhaan. Eli pitäisi osata erottaa toisistaan kaksi asiaa, syntinen ihminen ja synnin harjoittaminen. Kun puhutaan homopariskunnan suhteen siunaamisesta, niin tällöin puhutaan SYNNIN HARJOITTAMISEN siunaamisesta. Silloin toimitaan tosiaankin Raamatun Sanan vastaisesti. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että kirkko vie toiminnallaan syntiseltä ihmiseltä mahdollisuuden parannuksen tekemiseen, koska homopareja siunaamalla kirkko antaa viestiä, etteivät he tee syntiä. Näin kirkko toimii selkeästi Raamatussa ilmoitettua Jumalan Sanaa vastaan.

    Mutta Jumalan siunauksen osoittaminen homolle ja SYNTISELLE IHMISELLE on aivan eri asia. Tällöin kyseessä on ajatus siitä, että jokainen ihminen tarvitsee elämässään Jumalan huolenpitoa ja siunausta. Siunauksen vastaanottaminen oikeastaan tarkoittaa myös Jeesukseen uskomista. Siunaushan tarkoittaa Jumalan hyvän tahdon ja avun välittämistä elämäämme. Vastaanottaessaan siunauksen, ihminen myöntää, että hän tarvitsee Jumalan apua ja huolenpitoa elämässään. Eli siunauksen vastaanottaminen on toisaalta uskontunnustus.

    Eli tässä mielessä siunaus pitää antaa kaikille ihmisille, koska kaikki ihmiset tarvitsevat Jumalan siunausta elämässään. Mutta ihmisten väärille teoille ei voi hakea siunausta. Emme voi siis pyytää Jumalaa siunaamaan rikoksia, valehtelua, tai mitään synnin harjoittamista. Näin ollen ei myöskään homouden harjoittamista voi siunata, koska Jumala Sanassaan sen tuomitsee.

    Mutta jos ihminen haluaa itselleen siunausta, tulee hänen siunausta vastaanottaessa ensin tunnustaa olevansa syntinen ihminen. Siksi jumalanpalveluksessa on yhteinen synnintunnustus ja uskontunnustus ennen siunauksen antamista. Miten muuten voi pyytää siunausta, jos ei ymmärrä mitä se tarkoittaa ja mihin se perustuu? Kun homot hakevat siunausta elämäntavalleen, niin onko heidän tarpeenaan oikeasti syntien tunnustaminen ja Jumalan vastaanottaminen heidän elämäänsä?

    VastaaPoista
  11. "toisaalta jos kaikkia vähäisimpiäkin syntejä pitäisi olla koko ajan katumassa, saisi puolet ajastaan viettää "rippituolissa"."

    Voisin korjata tohon, että koko ajan, eikä pelkästään puolet. Välttämättä sitä ei rippituolissa tarvitse käyttää, mutta kuitenkin syntejä katumassa, tunnustamassa, pyytämässä anteeksi ja saamassa anteeksi, ja kiittämään vielä. Tämän olisi hyvä olla ihmisen arkea. Kuitenkin ihmisen vajavaisuus näkyy siinä, että me ei pystytä tähänkään. Tämä korostaakin sitä, ettei Taivaaseen pääsy ole suorittamisesta saatu palkinto, vaan Jumalan lahja.

    VastaaPoista
  12. Kattavaa tekstiä. Ehkä minun ei nyt tarvitse kirjoittaa omassa blogissani enää tästä. Pistän vain linkin tänne, jos sopii?

    VastaaPoista
  13. Hei Satu. Jos koet, että sanani ovat oikeita ja pysyvät Totuudessa, niin minun puolestani sitä saa viedä eteenpäin. :)

    VastaaPoista
  14. Eikös se Jeesuskin rikkonut sapattiakin, joka löytyy 10 käskystä. Eli toisin sanoen ei elänyt täysin Mooseksen lakien mukaisesti. Ja lisäksi kehotti sitä vieläpä rikkomaan (tosin rikkominen sai ilmeisesti tapahtua, jos tarkoitusperät oli hyviä). Aika ristiriitaista, jos minulta kysytään.

    Minä en oikein vakuutu tästä teidän Raamattuun pohjautumisesta, ennen kuin te alatte säätään Suomeen kuolemanrangaistusta murhasta (2.Moos 21) tai käyttäjän Tykin mainitsemaa surmaa homoudesta tai jotain muuta vastaavaa Mooseksen & kumppaneiden kirjoista.

    VastaaPoista
  15. Tilastollisesti esim. maahanmuuttajat tekevät muuta väestöä enemmän raiskauksia ja rikoksia. Koska adoptiovanhemmilta ei tällaista hyväksytä, on varmaan viisainta päättää, ettei maahanmuuttajille tule oikeutta suoda adoptoida lasta.. onhan heillä tilastollisesti suurempi mahdollisuus joutua tekemisiin poliisin kanssa.
    Adoptioprosessissa vanhemmat laitetaan kuitenkin tarkkaan syyniin, ja heitä arvioidaan sekä yksilöinä että parina, ovatko he kelvollisia adoptoimaan lapsen.
    Mielestäni myös homoille (niin, ja esimerkin mamuille) on suotava oikeus tulla arvioiduksi tässä prosessissa nimenomaan yksilöinä ja parina, ovatko he tähän hommaan kelvollisia- ei vain todeta, että tilastollisesti te homot teette enemmän tätä ja tuota, joten pyyntö evätty. Sama kuin sanottaisiin mamulle, että vaikka nyt näytättekin kaikin puolin kunnolliselta parilta eikä rikosrekisteriäkään ole, niin tilastollisesti "teidänkaltaistet" tekee niin paljon muita enemmän rikoksia, ettei teille nyt voi lasta antaa.

    Myöskään kaikki heteroparit eivät vain voi lisääntyä keskenään tai lainkaan- lisääntyminen on heille fyysisesti mahdotonta ja aivan yhtä "luonnotonta" kuin homojenkin lisääntyminen. Heille ei varmaan myöskään tulisi suoda mahdollisuutta adoptoida lasta, sillä olisihan lapsen siunaantuminen heille yhtä "luonnotonta" kuin homoparille sellainen tupsahtaisi. ;)

    Mainitsen vielä, että ainakin omasta mielestäni luonnollinen ei välttämättä ole synonyymi "hyvälle". Monet asiat jotka itse määrittelen "pahaksi", ovat kyllä aivan luonnostaan tapahtuvia (esim. sodat) kun taas jotkut asiat jotka itse luonnehtisin hyväksi, ovat ainakin toisten mielestä luonnottomia, esimerkiksi verensiirrot. Mielestäni luonnollinen ja luonnoton ovat sellaisia sanoja, joita tulisi välttää yleisen uskottavuuden kannalta.

    Mitä taas homoliittojen siunaamiseen tulee, olen kanssasi samaa mieltä. Jos on kirkon kekkerit, raamattu määrää. Mutta siitä olen eri mieltä, että raamatun tulisi päättää suomen lainsäädännöstä esim. tuon homojen adoptio-oikeuden tai juridisen naimisiinmenon suhteen, suomen laista päättää suomen kansa. Vaikket ole nyt muuta väittänytkään. :)

    VastaaPoista
  16. Okapille: Jeesus täytti kaiken lain. Ristiriitaisuudet ja epäselvyydet tulevat siitä, että fariseukset itse eivät ymmärtäneet lain ydintä. He esittivät kysymyksiä väärin ja tuomitsivat omien ajatuksiensa pohjalta, jolloin Jeesus vastasi heille, mistä sapatissa oli todella kyse. Matt 12:1-14.

    "Ihmisen Poika on sapatin herra." Matt 12:8.

    "...Kyllä sapattina on lupa tehdä hyvää." Matt 12:12.

    Mutta tätä kyseistä kohtaa ei kannata tässä alkaa purkamaan. Suosittelen kuunneltavaksi opetusta asiasta, missä nämä avataan paremmin:

    http://www.rkk-sansa.net/

    Tuolla on radio-ohjelmina kuunneltavina hyvää ja laadukasta opetusta Raamatusta.

    Tässä toinen linkki, jossa ajankohtaista kirjoitusta aiheeseen liittyen. Hyvä muistutus myös siitä, että kristinuskon pohjana ei ole rakkauden kaksoiskäsky vaan Jeesus.


    http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/murtokohta/311/suomen_moraalinvartijat_homojen_puolella


    Leksalle: En nyt haluaisi lähteä hirveästi laajentaa keskustelua adoptioasiaan, mikä on pitkälti lainsäädäännöllinen asia. Raamatun ilmoittamasta maailmankuvasta voidaan silti todeta, miten Jumala asian näkee.

    Kuten Janne sanoi, Jumalan näkökulman ja lakien taustalla on aina halu suojella ihmistä. Kyseessä ei siis ole ihmisoikeusasia, tasa-arvo tms. Kyseessä on vain se, että Jumala on nähnyt hyväksi, että lapsen vanhempina ovat isä ja äiti, mikä käy ilmi siitä, että sukupuoliyhteys on tarkoitettu vain miehen ja naisen välille, eikä lapsia voi edes muunlaisesta suhteesta syntyä.

    Nyt ei ole kyse siitä, etteikö kaikenlaiset ihmiset voisi olla hyviä kasvattajia ja tehdä hyviä asioita toisilleen. Nyt on kyse Jumalan tahdon mukaan elämisestä. Jeesuskaan ei kyseenalaista meidän syntisten ihmisten kykyä tehdä hyviä asioita toisillemme:

    "Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin paljon ennemmin teidän taivaallinen Isänne antaa hyvää niille, jotka sitä häneltä pyytävät." Matt 7:11.


    Mutta kyseessä onkin se, että haluammeko toimia Jumalan tahdon mukaan vai emme. Uskommeko Raamatun ilmoitukseen, että Jumala on oikeasti Hyvä, vaikka Hän ei sallikaan meidän tehdä kaikkea mitä haluamme?

    VastaaPoista
  17. Hei Leijona! On ollut ilo lukea kirjoituksiasi. Ne ovat asiantuntevia, ja minusta tuntuu että aika usein lähellä totuuden siemeniä. Koska tiedät paljon asioita, haluaisin kysyä näkökantaasi erääseen asiaan. Tämä asia koskee sapattia. En tiedä, mikä on vakaumuksesi asiassa, mutta haluaisin kysyä perusteluja sille, miksi useimmat kirkkokunnat pitävät seitsemäntenä päivänä eli lepopäivänä sunnuntaita, vaikka alkuperäinen sapattihan vastannee lauantaita. Miten tähän tilanteeseen on edes päästy?

    VastaaPoista
  18. Hei Bambi: Pyhäpäivä oli ja on juutalaisessa perinteessä tosiaan lauantai, jolloin vietetään sapattia. Samoin sunnuntaita pidetään viikon ensimmäisenä päivänä. Kristinuskossa noudatetaan samalla tavalla Kymmenessä käskyssä annettua lepopäivää, mikä meillä on sunnuntai.

    Koska Jeesus Raamatun mukaisesti nousi kuolleista sunnuntaina (sapatin jälkeisenä ja viikon ensimmäisenä päivänä), alettiin päivää kutsumaan Herran päiväksi. Alkukristityt alkoivat sitten vähitellen kokoontua Jumalanpalveluksiin sunnuntaisin, nimenomaan Jeesuksen ja ylösnousemuksen kunniaksi, mistä syystä sunnuntai vakiintui kristikunnan lepopäiväksi ja Jumalanpalveluspäiväksi.

    Meitä kristittyjä ei sapattisäädökset samalla tavalla koske, koska olemme pakanakansaa, emmekä Jumalan valittua kansaa. Vaikka Jeesuksen armo ja pelastus on tarkoitettu kaikille ihmisille, niin silti Jumala on aikoinaan valinnut oman kansansa, joka on jollain tavalla "ykkössijalla". Pitämällä Raamatun mukaiset säädökset, juutalaiset ovat kansakuntana säilyneet koko maailmanhistorian ajan ja pysyneet yhtenäisinä asuinalueista riippumatta. Näin Jumala on heitä siunannut.

    Mutta jos ei ole syntynyt juutalaiseksi, vaan kuten me suomalaiset pakanoiksi, ei meidän silti tule hakeutua juutalaisiksi.

    "On yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei; tärkeää on Jumalan käskyjen noudattaminen. Jokaisen tulee pysyä siinä osassa, jossa hän oli kutsun saadessaan."
    1. Kor. 7:19-20

    Pelastus on siis tarkoitettu kaikille kansoille kansalaisuudesta riippumatta. Kristittyjä ihmisiä yhdistää se tosiasia, että laitamme toivomme Jeesukseen, joka on täyttänyt lait meidän puolestamme ja kuollut syntiemme tähden. Kristinuskon ydin ei siis ole hyvissä teoissa ja toisten ihmisten rakastamisessa vaan siinä, että tunnustamme syntimme Jeesukselle ja vastaanotamme armon.

    Kristityt ihmiset alkavat tehdä hyviä tekoja ja toteuttaa Jeesuksen tahtoa elämässään rakkaudesta Herraansa kohtaan, eivät pelastuksen vuoksi.

    VastaaPoista
  19. Ehkäpä keskusteluun on syytä tuoda hieman laajempaakin näkökulmaa. Miksi konservatiivikristityt (fundamenatlistit) eivät hyväksy homoja? Syy on yksinkertaisesti se, että he haluavat päästä taivaaseen. Kun muutama pari kolme tuhatta vuotta sitten kirjoitettu raamatunjae siirretään kontekstia sen enempää pohtimatta yksi yhteen nykypäivän keskusteluun, niin lopputulos on tämä. Fundamentalistin uskonrakennelma seisoo sen aksiooman (annetun lähtökohdan) varassa, että Raamattu on erehtymätöntä Jumalan (ilmoittamaa ja oikeastaan myös kirjoittamaa) sanaa. Jos hän jossain kohdin joutuu myöntämään Raamatun erehtyväisyyden tai aikasidonnaisuuden, niin se horjuttaa koko rakennelmaa ja vaarantaa pelastuksen. Homon pitää siis jättää rakastamansa partneri ja yrittää "eheytyä" Jumalan "hyvyyden" avulla heteroksi, jotta fundamentalisti voisi olla turvallisella mielellä pelastuksensa horjumattomalla perustalla. Kauniisti puhutaan homon rakastamisesta - vilpittömin mielin varmaan, omille motiiveille ollaan sokeita -, mutta samalla ollaan äärimmäisen julmia ja kielletään homojen oikeus rakkauteen ja läheisyyteen. Rakkauden Jumala muuttuu sadistiseksi tuomariksi.

    VastaaPoista
  20. Vaikka oma järki, kokemus ja todisteet puhuisivat mitä, fundamentalistin kanta ei muutu, koska "Jumalan sana ei muutu". Ensin luetaan siis Raamatusta oma mielipide ja sitten koitetaan keksiä sille mahdollisimman hyviä perusteita. Eri mieltä olevien mielipiteet ovat ihmismäisiä ja osoittavat syntisen luonnon haluttomuutta alistua rakastavan Isän ohjeiden alle. Jumala tietää mikä on meille parhaaksi, omaa järkeä ei sovi käyttää. Vastaavalla pyhien tekstien tulkinnalla on tehty niin kristinuskon kuin monen muunkin uskonnon historiassa äärimmäistä julmuutta - ja tehdään edelleen.

    Leijona toteaa ettei kristinuskon pohjana ole rakkauden kaksoiskäsky, vaan Jeesus. Samalla hän implisiittisesti myöntää, että ne voivat olla ristiriidassa: lähimmäisenrakkaus ja Jeesus. Saman asian sanoi vielä paljon suoremmin vanhoillislestadiolaisten lehti Päivämies todetessaan, että homoseksuaalisuuteen suhtautumisessa joudumme valitsemaan Raamatun ja inhimillisyyden välillä. Niinpä niin. Johanneksen evankeliumin alussa kyllä todetaan - kuten Leijonakin sinällään oikein korostaa -, että Sana (Logos, Jumala) tuli lihaksi. Jumala tuli siis ihmiseksi, ei kirjaksi tai kirjaimiksi kuten fundamentalisti asian todellisuudessa tulkitsee. Johanneksen evankeliumin mukaan Sana tuli lihaksi ja Sana oli Jumala. Ymmärtääkseni siellä ei lue, että Raamattu (tai kirjoitukset) oli Jumala. Fundamentalisti tekee kirjoituksista jumalansa voidakseen olla mielessään varma pelastuksestaan. Raamatun inhimillisyydestä ja vajavaisuudesta kirjoitan ehkä myöhemmin lisää.

    Raamattu, kuten mikä tahansa kirjoitettu tai puhuttu teksti, edellyttää tulkintaa. Näin tekevät myös ne, jotka hurskaasti julistavat uskovansa ja ajattelevansa juuri niin kuin Raamattu opettaa. Ensinnäkin näin julistavat ovat keskenään eri mieltä lukemattomista raamatunkohdista, siis niiden tulkinnasta. Toiseksi hekin jokainen valitsevat Raamatusta kohtia, joita joko noudattavat tai eivät, siis tulkitsevat Raamattua.

    Eipä voi välttyä näkemästä analogiaa Jeesuksen ja nykyisen ajan välillä. Jeeuksen kiivaat vastustajat fariseukset perustelivat näkemyksensä Vanhan testamentin kirjoituksilla. Jeesuskin vetosi toki kirjoituksiin, mutta huomattavan vapaasti ja tulkiten, ei aina edes kirjaimellisesti oikein lainaten. Mutta ennen kaikkea Jeesus vetosi lähimmäisenrakkauteen. Tänään fariseusten roolin ovat ottaneet fundamentalistit, jotka vilpittömästi uskovat ajavansa Jumalan asiaa. Jeesuksen roolissa - heikkojen, syrjittyjen ja sorrettujen puolella - ovatkin yllättäen "liberaalikristityt". Itse asiassa Leijonan motokseen valitseman Luukkaan jakeen tuolla blogin yläreunassa voi tulkita soveltuvan paremmin homoseksuaaleihin kuin marttyyrin sädekehää tavoitteleviin fundamentalisteihin.

    Harmittaa niin vietävästi, kun hyvää tarkoittavat fundamentalistit vetävät lokaan kristittyjen, kristinuskon ja Jumalan maineen. No, viimemainitun piikki tuntuu olevan rajaton.

    VastaaPoista
  21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  22. Leijona, saisinko esittää muutaman jatkokysymyksen sapattiin liittyen (hassua tällaisen homokeskustelun keskellä poiketa aiheesta, mutta ei voi mitään, kun innostus ja kiinnostus iski...): Tarkoitatko, ettei mikään Vanhan testamentin käskyistä koske nykypäivän ihmisiä? Eikö tuossa mainitsemassasi raamatunkohdassa nimenomaan korosteta, että Jumalan käskyjen noudattaminen on tärkeää? Miksi ihmisillä oli tarve muuttaa Jumalan määräämä lepopäivä? Jeesushan vietti sapattia, eikö totta? Eikö meidänkin tulisi seurata Jeesusta eikä säveltää omiamme? Eikö olisi niin, että jos Jumala olisi jostain syystä halunnut muutta lepopäivän sunnuntaiksi kristittyjä varten, hän olisi maininnut siitä erikseen? Tässä nyt muutama kysymys, niin päästään alkuun keskustelussa :).

    VastaaPoista
  23. Monet tekemäsi synteesit ovat jo lähtöoletuksiltaan vääriä ja toisia kuin blogissa on kirjoitettu. Suosittelisin siis lukemaan kaikki kirjoittamani tekstit uudelleen ja pohtia mistä siellä on todella kyse. Olet esimerkiksi lähtöoletukseksi ottanut ajatuksen siitä, että fundamentalistit eivät hyväksy homoja. Oletan, että fundamentalistilla viitataan nyt blogin kirjoittajaan, eikä vain yleisesti pohdita fundamentalistien elämää. Siltä kylläkin kirjoituksesi minusta tuntui, sillä tekemäsi olettamukset kumoutuvat yksi toisensa jälkeen teksteissäni. Olen puhunut nimenomaan siitä, että kristittyjen tulee hyväksyä homot ja kaikki muutkin syntiset sekä rakastaa heitä.

    Sanot myös, että homovastainen näkemys johtuu ajatuksesta fundamentalistin taivaaseen pääsemisestä. En ymmärtänyt kyseistä kommenttia. Kuten olen monta kertaa aikaisemminkin kirjoittanut, emme pääse taivaaseen itse millään tavalla, emmekä voi itse itseämme pelastaa. Kaikki on kiinni Jeesuksesta ja kaiken keskuksena on Jeesus. Ihmisen teoilla ei ole mitään merkitystä sen asian kanssa. Jos ihminen ottaisi mittarikseen omat tekonsa ja toimensa, niin elämä olisi kaikkinensa aika turhaa.

    Eli jo alussa esittämäsi synteesit eivät mitenkään liity nyt blogissa keskusteltuihin näkökulmiin. On tietenkin totta, että tähän maailmaan liittyy monia tahoja, jotka toimivat nyt kuvaamallasi tavalla. Olet oletettavasti tavannut fundamentalisteja, jotka keskittyviä toisten tuomitsemiseen ja alentamiseen. Ja aivan oikein, se on väärin. Ihminen ei saa tuomita toista ihmistä, koska tuomiovalta on vain Herrallamme.

    Esität myös olettamuksia, joiden mukaan fundamentalisti perustaa ajatuksensa Raamattuun ”sokeasti”. Varmasti tällaisiakin ihmisiä on ja silloin he toimivat väärin. Jos ihminen päättää seurata elämässään lain toteuttamista Jeesuksen sijasta, hän valitsee Helvetin. Tällöin ihminen sanoo Jumalalle, että mielestäni Jeesuksen kuolema oli toisarvoinen minun hyviin tekoihin verrattuna. Mutta fundamentalistista maailmankuvaa on myös monenlaista. On ihmisiä, jotka todella yrittävät elää lakiopin mukaan ja unohtavat armon käsitteen. Mutta on myös meitä, jotka uskovat Raamattuun Jumalan totuutena ja Hänen Sananaan. Tällöin myös kohtelemme Raamatun sisältöjä ja tekstejä sen mukaisesti, että Herra on ne meille antanut.

    Pidän Raamattua auktoriteettina ja uskon sen sanaan sekä siihen, että siellä on luettavissa Jumalan tahto ja ohjeet meille ihmisille. Raamattu sisältää myös Evankeliumin, eli ilosanoman siitä, että pelastus on Jeesuksen ristinkuoleman kautta mahdollinen meille kaikille. En vain ymmärrä taas oletustasi siitä, että maailmankuva romahtaisi, jos aletaan puhua Raamatun erehtyväisyydestä ja aikasidonnaisuudesta.

    Raamatun tutkimisen ja opettelun kannalta olennaista on nimenomaan selvittää mitä Raamatussa eri asioilla tarkoitetaan. Tällöin perehdytään tietenkin kulttuurihistoriaan ja moniin eri tietolähteisiin aiheeseen liittyen. Eli siinä mielessä on kyseessä myös Raamatun tulkintaa. Monet Raamatun vertaukset, tapahtumat ja viitekehykset ovat nykyihmisille täysin käsittämätöntä, minkä vuoksi Raamatun tutkiminen vaatii vuosikymmenien asiaan perehtymisen sekä todella useisiin eri tulkintamalleihin tutustumista.

    Monille Raamatunkohdille on kuitenkin löydetty ”yhtäläiset” tulkintamallit, jotka eivät ole kiistanalaisia keskenään. Mutta löytyy tosiaan myös monia yksittäisiä kohtia, jotka jakavat mielipiteitä. Mutta tulkinnat Raamatun ytimestä, mistä kaikessa on kyse ja kuinka ihminen voi pelastua, eivät jakaudu eri näkökulmiin vaan ovat yhteneväiset: ”Jeesus kuoli syntiemme vuoksi, minkä tähden pelastus on mahdollinen kaikille, jotka haluavat ottaa sen vastaan.” Sama asia vielä Raamatusta:

    ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Joh. 3:16.

    VastaaPoista
  24. On kaksi eri asiaa lukea Raamattua kirjaimellisesti ja uskoa Raamattuun kirjaimellisesti. Kun Raamattua luetaan kirjaimellisesti, ei tosiaankaan monesti edes ymmärretä, miksi jotkut asiat ovat siellä. Ensin olisi tärkeätä ymmärtää, mitä Raamatussa oikein kerrotaan ja mitä niillä tarkoitetaan. Niinhän Raamatussakin opetetaan, että kaikki opetus tulee koetella, jotta tiedetään onko se harhaoppia vai Jumalasta lähtevää. Jos Raamattua luetaan sokeasti Sanaa ymmärtämättä, kuinka osataan sitten tunnistaa harhaoppia muusta opetuksesta?

    Siksi lähtökohtaisena ajatuksena olisi ymmärtää Raamatun sisältö ja siellä kerrotut asiat. Vasta Sanan ymmärryksen kautta voidaan tietää mitä Jumala milläkin tarkoittaa. Ja Sanan ymmärtämisen aukaisee vain Henki meissä. Eli Jumalan Sanaa ei voi edes ihminen itse ymmärtää, jos Pyhä Henki ei sitä aukaise.

    Oletat, että Jeesus tulkitsi vapaasti omalla tavallaan Raamattua, eikä kirjaimellisesti. Raamatussa moneen kertaan osoitetaan, että Jeesus nimenomaan tiesi kirjaimellisesti koko Raamatun sisällön sekä ymmärsi mitä kaikella siellä oikeasti tarkoitetaan. Fariseukset ja lainoppineet eivät itse olleet ymmärtäneet Vanhan Testamentin ja kirjoituksien sisältöä, jolloin heidän esittämänsä kysymykset Jeesukselle olivat puutteelliset tai sisälsivät väärän lähtöoletukset. Jeesus nimenomaan Vanhan Testamentin ja kirjoituksien avulla teki tyhjäksi fariseusten ja lainoppineiden puheet.

    ---

    Esittämäsi synteesin pohjalta sanot, että ilmaisen lähimmäisenrakkauden ja Jeesukseen uskomisen voivan olla ristiriidassa? Kyseessä on taas synteesi asiasta, jota en ole sanonut. Kristityn elämän keskipisteenä on Jeesus, ei teot (jota lähimmäisen rakkaus tässä edusti). Rakkauden kaksoiskäskyssäkin ensimmäinen osio on, että Rakasta Herra sinun Jumalaasi. Sitten vasta puhutaan lähimmäisen rakastamisesta. Eli ensin Jeesus, sitten lähimmäiset. En siis totea, että asiat olisivat keskenään ristiriidassa. Mielestäni lähimmäisenrakkautta ja synnin hyväksymistä ei saa sotkea toisiinsa (josta keskustelua jo aikaisemmin).

    Esittämäsi lainaus Päivämiehestä:
    ”homoseksuaalisuuteen suhtautumisessa joudumme valitsemaan Raamatun ja inhimillisyyden välillä”

    Minä sanoisin näin: Homoseksuaalisuuteen suhtautumisessa joudumme valitsemaan Raamatun ja ihmisestä itsestään lähtevien ajatuksien välillä. Inhimillisyys on mielestäni täysin toinen asia, eikä liity tähän kysymykseen. Kyllähän me ymmärrämme ihmistä ja heidän tarpeitaan sekä kykenemme inhimilliseen ajatteluun. Oikeampi kysymys meille kaikille ihmisille olisi: ”Rakastanko syntiä enemmän kuin Jumalaa?”

    Yksiselitteinen vastaus tähän kysymykseen on se, että me kaikki ihmiset rakastamme syntiä enemmän kuin Jumalaa. Joka päivä teemme valintoja, joissa laitamme etusijalle oman itsemme, omat halumme ja tarpeemme. Vai kuinka moni teistä myi kaiken omaisuutensa tänään ja antoi sen köyhille? Ja silloinkaan ihminen ei Raamatun mukaan edes tekisi hyvää tekoa vaan vain velvollisuutensa. Siinä mielessä Jeesukseen uskomisessa on tosiaankin kyse ihmisen itsensä kieltämisestä. Minun täytyisi voida kieltää kaikki omat itsekkäät haluni ja synti omassa itsessäni. En siihen itse tosiaankaan pysty ja sen takia tarvitsen Jeesusta ja pelastusta elämääni.

    Eli tämä koko keskustelu on sikäli ihan turhaa. Emme ole arvostelemassa ihmisistä lähteviä haluja ja himoja emmekä arvostelemassa mikä synti on toista isompi. Olennaisinta koko tässä homokysymyksessä on vain sen asian ymmärtäminen, että meidän tulisi aktiivisesti yrittää taistella syntiä vastaan eikä antaa sille periksi. Emme saa laittaa ihmisestä lähteviä ajatuksia Jumalan tahdon edelle. Emme saa hyväksyä syntiä elämässämme. Kyseessä ei ole ihmisten tuomitseminen Helvettiin eikä toisen yläpuolelle nouseminen. Meidän pitäisi ymmärtää kokonaisuus: Me kaikki olemme syntisiä ja siksi tarvitsemme Jeesusta.

    VastaaPoista
  25. Bambi: Tässä mennään vaikeasti ymmärrettävään aiheeseen, mitä yritin välttää, sillä keskusteluosion tarjoama tila ei siihen riitä. Yritän kuitenkin selventää asiaa hiukan yleisellä tasolla: Raamatussa on selkeästi erilaisia säädöksiä, joista osa on tarkoitettu kaikille ihmisille ja koko ihmiskunnalle, osa koskee pelkästään juutalaista kansaa ja osa on rituaaliseen puhtauteen liittyviä säädöksiä, osa oli vielä jopa vapaaehtoisia. Asia on sen takia vaikeasti ymmärrettävä, sillä nämä säädökset eivät ole meidän näkökulmastamme johdonmukaisesti toisistaan eroteltavissa. Eli osa säädöksistä koskee täysin meitä ja osa on tarkoitettu vain juutalaiselle kansalle, jotka elivät Vanhan Testamentin yhteiskunnassa.

    Kuten Ultrix sanoi aikaisemmin, niin näiden asioiden ymmärtäminen vaatii paljon perehtymistä Raamattuun, Raamatun opetukseen ja kulttuurihistoriaan. Lisäksi se vaatii rukoilemista ja Pyhän Hengen apua, että pystyy erottamaan asiat toisistaan.

    Yksi tapa lähteä asiaa ymmärtämään on kuunnella minua viisaampia ja työkseen asiaa pohtivia ihmisiä:

    http://www.rkk-sansa.net/

    Sieltä voit kuunnella esimerkiksi 3. Mooseksen kirjan opetusta, jolloin saat näkökulmaa siihen, mitä asioilla tarkoitetaan. Kannattaa lähteä liikkeelle heti johdannosta, jolloin saa kokonaiskuvan koko luvusta.

    Olen itse sitä mieltä, että meille kristityille ei ole olennaista se, minkä päivän pyhitämme Jumalalle. Tärkeämpää on kysymys siitä, pyhitämmekö jonkun päivän Jumalalle? Eikö toisaalta voi sanoa, että Jumala muutti sunnuntain lepopäiväksi ylösnousemuksellaan? Alun perin Pääsiäisen juhlakin oli tarkoitettu juutalaisille muistutukseksi Egyptistä vapautumiselle. Mutta Jeesuksen ristinkuoleman myötä Pääsiäisen merkitys muuttui samalla tavalla Jeesuksen ylösnousemuksen juhlaksi. Itse asiassa Pääsiäisen viettäminen oli juutalaisille ennakkokuvaa Jeesuksen ristinkuolemasta ja ylösnousemuksesta. Jeesuksen uhrikuoleman myötä pelastus tuli myös koko maailman saataville.

    Näin ollen mielestäni ei ole olennaista lähteä miettimään lain kirjaimen sokeaa toteuttamista vaan tärkeämpää on ymmärtää sen sisin. Sapatinkin alkuperäinen tarkoitus oli elämän suojeleminen, eli Jumala näki hyväksi, että ihminen lepäisi ja viettäisi aikaansa Herransa kanssa. Eli tärkeämpää on ymmärtää Jumalan tahto ja tarkoitus ihmisten elämässä. Kyseessä ei ole pykälien orjallinen täyttäminen vain sen vuoksi, että miellyttäisimme Jumalaa. Jumala näkee sydämiimme sekä tietää kaikkien tekojemme motiivit.

    ”Uskollisuutta minä vaadin, en uhrimenoja, Jumalan tuntemista, en polttouhreja.” Hoos. 6:6.

    En itse koe, että meidän tulisi lähteä muuttamaan pyhäpäivän viettopäivää. Tärkeämpää minun mielestäni on se, että me vietämme pyhäpäivää.

    Koska monet Raamatun kirjat ovat vaikeasti ymmärrettäviä, niin siksi suosittelen niihin tutustumista ja tutkimista. Eihän kukaan voi normaalistakaan kirjasta lukea vain osaa ja sen myötä sanoa tietävänsä kokonaisuuden ja kaikki sen tapahtumat. Ilman Vanhaa Testamenttia ei voisi olla Uutta Testamenttia.

    VastaaPoista
  26. Fundamentalistin sokeus on anakronismia, kyvyttömyyttä nähdä Raamatun aikasidonnaisuus, inhimillisyys ja vajavaisuus. Siksi hän pitää kaikesta mahdollisesta Raamatussa olevasta kiinni mahdollisimman pitkään. Siis mahdollisimman pitkään; kyllä useimmat jossain vaiheessa antavat periksi.

    Raamatun kirjaimellisen (fundamentalistisen) tulkinnan perusteella on uskottu, että maa on pannukakku ja maapallon ja maailmankaikkeuden ikä on 6000 vuotta. Samalla tavalla on perusteltu orjuutta, naisen alamaisuutta aviomiehelleen, naisten kieltoa toimia kirkkokuorossa tai kanttorina tai pyhäkoulunopettajana tai lähetystyöntekijänä tai pappina. Sinnikkäimmät pitävät näistä vieläkin kiinni, koska Raamattu ei voi olla väärässä. Ja väärässä se ei voi olla, koska Raamatun luotettavuus on pelastuskysymys.

    Tämän päivän fundamentalistit olisivat vuosisata pari sitten Raamattuun vedoten allekirjoittaneet kaiken ylläolevan. Jotkut tekevät sen nytkin, suurin osa valitsee noista vain osan. Ja lisää sinne uutukaisena homoseksuaalisuuden. Jota taas sadan vuoden päästä hämmästellään ihmeellisenä pimeytenä, joka joskus ammoin vallitsi.

    Leijona myöntää, että Raamattua tulkitaan perustellusti monilla eri tavoilla, mutta tulkinnat Raamatun ytimestä ovat yhteneväiset. Sekään ei kyllä tarkkaan ottaen pidä paikkaansa, mutta olennaista on se, että Leijona joutuu "perääntymään" ytimen ääreen, kaikesta muusta perusteltua erimielisyyttä löytyy kristittyjenkin kesken. Siihen joukkoon kuulunee suhtautuminen homoseksuaalisuuteen.

    Mielestäni on täysin absurdi jo sellainen ajatus, että joskus tuhansia vuosia sitten olisi kirjoitettu tekstit, jotka sisältävät oikean maailmankuvan (kosmologian) sekä eettisesti sitovat ja oikeat ohjeet kaikiksi ajoiksi kaikille ihmisille kaikkiin tilanteisiin kaikkialla maailmassa. Yleisiä periaatteita voidaan toki kirjoittaa, vaikkapa rakkauden kaksoiskäsky tai kultainen sääntö. Miten Raamatussa voisi olla "oikea" maailmankuva kaikille ihmisille kaikkina aikoina, kun tuo kuva koko ajan aikojen kuluessa muuttuu? Miten Raamatussa voisi olla sitovat ohjeet ja tulkinnat homoseksuaalisuuteen, jota ei sellaisena tunnettu tai tiedetty olevan olemassakaan kuin mitä se tänään on?

    Muutoksen suhtautumisessa moniin asioihin näemme jo Raamatun sisällä. Kukaan ei nykyään puolusta vihollisen pikkulasten kallojen murskaamista, vaikka vielä Vanhan testamentin Jumala (tämä oli siis sen ajan ihmisten tulkinta Jumalan tahdosta) näin käskee tehdä. Kukaan ei tänä päivänä vaadi orjuutta takaisin tai suosittele kaikille naimattomuutta, vaikka Paavali pikaista maailmanloppua odottaessaan näin tekeekin. Kukaan ei enää kiellä naisten laulamista kirkkokuorossa tai toimimista lähetystyössä, vaikka Paavali käskeekin naisen vaieta seurakunnassa. Eikö se tieto, mitä meillä on tänä päivänä homoseksuaalisen identiteetin synnystä ja kahden tasavertaisen samaa sukupuolta olevan ihmisen välisestä parisuhteesta, anna aihetta pohtia uudelleen aivan toisenlaisessa maailmassa kirjoitettujen muutamien jakeiden merkitystä? Jumala ei ole välttämättä muuttunut, mutta historian varrella tulkinta Jumalan tahdosta on muuttunut (onneksi) lukemattomat kerrat, ja (onneksi) näin tapahtuu tänäänkin. Muutos tuo fundamentalistille turvattomuutta, mutta silti se voi viedä oikeaan suuntaan. Se mikä sotii lähimmäisenrakkautta vastaan, voi tuskin olla rakastavan Jumalan tahto.

    Homot voitaisiin tänä päivänäkin kivittää. Tai sapattina työtätekevät, kuten Jari Tervo muistutti Uutisvuodossa. Uskonpuhdistaja Martin Luther oli aikanaan sitä mieltä, ettei kristityillä ole eettisissä asioissa mitään ylivertaista tietoa tai asemaa suhteessa muihin ihmisiin. Kristitylle niin kuin pakanallekin on annettu järki käytettäväksi lähimmäisen parhaaksi - ei sitä varten, että pää työnnetään pensaaseen ja sanotaan että Jumala käski kivittää homot - tai siis rakastaa, mutta kieltää niitä toimimasta.

    VastaaPoista
  27. No nii, terävä lukija ehkä huomaa, että kahdessa osassa lähettämäni tekstit tietokone (tai minä) onnistui sekoittamaan väärin päin. Lue siis ensin alempi, sitten ylempi teksti.

    VastaaPoista
  28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  29. Yksi kristinuskon peruskysymyksistä on se, että pidämmekö Raamattua Jumalan Sanana, joka ilmoittaa Hänen hyvän tahtonsa ja rakkautensa ihmistä kohtaan vai onko Raamattu vain 2000 vuotta sitten kirjoitettu teos, jossa kylläkin on hienoja ajatuksia? Itse uskon tähän ensiksi mainittuun. Siinä mielessä Raamattu on minulle auktoriteetti ja kunnioitan sen sivuilla olevaa sanomaa. Tällaisena fundamentalistina uskon siihen, että Jumala on niin mahtava, että Hän pystyy vajavaisten ihmisten avulla tuomaan oman Sanansa haluamassaan muodossa ihmisten ilmoille. Siksi en lähde kyseenalaistamaan Raamatun oikeellisuutta.

    Mielestäni Raamatun Sanan todeksi uskomisessa on toisaalta sama asia kyseessä kuin siinä, että uskommeko Jeesuksen olevan vapahtajamme, ihmiseksi tullut Jumala, joka kuoli syntiemme tähden. Kyseessä on siis uskon asia, ei tiedon.

    Yhä haluaisin muistuttaa, että kyse ei ole ihmisen tuomitsemisesta vaan synnin harjoittamisen tuomitsemista. Se ei ole ristiriidassa rakastamisen kanssa. Eikö ole rakkauden mukaista sanoa ihmisille, minkä Jumala on ilmoittanut oikeaksi ja vääräksi?

    Muutamiin muihin kysymyksiisi ja pohdintoihisi vastaan lainaamalla sanat minua viisaammalta:

    ---

    Kysymys: ” Miten Raamatussa voisi olla sitovat ohjeet ja tulkinnat homoseksuaalisuuteen, jota ei sellaisena tunnettu tai tiedetty olevan olemassakaan kuin mitä se tänään on?”

    Tämä on väite, jota silloin tällöin esitetään totuutena, vaikka minkäänlaista vakavasti otettavaa tutkimustulosta sen väitteen todentamiseksi ei ole esitetty. On oikeastaan päinvastoin niin, että antiikin aikana juuri vastaavat homosuhteet, joista nykyään puhutaan, olivat hyvin tavallisia.

    Muuten on toki muodikasta ajatella niin, että ihminen kärsii joutuessaan elämään selibaatissa koko ikänsä ja että hänen ihmisarvonsa kärsii siitä. Toisaalta mehän elämme tässä kristillisen käsityksen mukaan Jumalan maailmassa ja hänelle meidän on tehtävä kerran tiliä elämästään. Jos ja kun Jumala siis ilmoittaa sekä VT:ssa että UT:ssa jonkin asian olevan väärin, niin eikö meidän tule pyrkiä koko sydämestämme noudattamaan hänen tahtoaan? Eikö meidän tule luottaa siihen, että jos hän on antanut
    jollekulle homouden ristin kannettavaksi, että tämä voi osoittaa rakkautta Jumalaa kohtaan kieltäytymällä noudattamasta tätä haluaan. Samalla tavalla heterokin osoittaa rakkautta Jumalaa kohtaan, kun ei harrasta avioliiton ulkopuolisia sukupuolisuhteita. Samalla tavalla osoitamme rakkautta häntä kohtaan muillakin elämän alueilla, kun emme tee sitä, mitä mieluiten tekisimme (eli toimisimme itsekkäästi), vaan asetamme Jumalan tahdon valintojemme edelle.

    Psalmissa, ei muuten, Jumala kehota lyömään lasten päitä kallioon, vaan
    siinä rukoilija kertoo Jumalalle rehellisesti siitä, miltä hänestä tuntuu.

    ---

    Mielestäni ei ole oleellista keskittyä pohtimaan yksittäisen synnin oikeellisuutta ja sen merkitystä ihmiskunnalle. Tärkeämpää olisi kääntää katseemme Jeesuksen puoleen ja pyrkiä toteuttamaan Jumalan tahtoa elämässämme. Silloin alkavat kaikki muutkin asiat kirkastua.

    VastaaPoista
  30. Tässä olisi tähän aiheeseen liittyen hyvä saarna kuunneltavana:

    http://areena.yle.fi/audio/1384748


    Alkaa 25 minuutin kohdalla. Kesto noin vartin.

    VastaaPoista
  31. Parahin Leijona. Kuta kuinkin kuka tahansa kristitty on samaa mieltä kirjoituksesi ensimmäisen kappaleen kanssa - ehkä viimeistä lausetta lukuunottamatta. Jumala ilmoittaa pelastavan sanomansa vajavaisten ihmisten kautta tulleilla kirjoituksilla. Olennaista on sitten se, mihin vedetään vajavaisen ja ohjeellisen, inhimillisen ja jumalallisen välinen raja. Se aarre kun sattuu olemaan saviastiassa!

    Kierrät taas kuin kissa kuumaa puuroa, kun vain ilmaiset yleisesti luottavasi Raamattuun Jumalan sanana (mistä mielestäsi seuraa että homous on syntiä), ikään kuin sinulle siellä mikään ei olisi inhimillistä, vaikka tosiasiassa sinäkin sen rajan johonkin vedät (mistä seuraa ettet pidä totena tai ohjeellisena kaikkea mitä Raamatussa lukee). Nyt yrität tuon rajankäynnin välttää, kun puhumme homoudesta.

    Rinnastamalla uskon Jeesukseen ja Raamattuun, osoitat todeksi juuri sen, mitä olen aiemmin jo esittänyt: fundamentalistin jumala on Raamattu. Usko Jeesukseen on todellakin tiedon asia, ja tietenkin on uskon asia myös se pitääkö Raamattua tavallisena tekstinä vai sellaisena, jonka kautta Jumala erityisesti puhuu. Mutta se, mitä me tiedämme Raamatun inhimillisyydestä, vajavaisuudesta ja virheistä, ei ole uskon vaan tiedon asia.

    Fundamentalistin usko on sokea, hän pistää päänsä pensaaseen vastoin yleistä tietoa ja huutaa sieltä, että Jumala on sanonut niin ja näin. Ja kun olo alkaa käydä liian tukalaksi, hän sinun tavallasi vaihtaa puheenaihetta ja käskee keskittyä Jeesukseen.

    Näin tehdessäsi osoitat kyvyttömyytesi empatiaan. Kuinka helppo onkaan seksuaalienemmistöön kuuluvan todeta, ettei ole niin mielekästä pohtia jonkin yksittäisen teon (homouden) oikeellisuutta, keskity vain Jeesukseen.

    Sama toistuu, kun toteat olevan suorastaan muodikasta väittää että ihminen kärsii, jos ei saa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Kuuletko ollenkaan mitä puhut? Ei kai tässä muodista puhuta? Mahdatko löytää yhtään psykiatria tai psykologia, joka väittäisi ettei ihminen kärsi, jos häneltä kielletään kokonaan seksuaalisuuden toteuttaminen? Tällaista tohtoria et hevin löydä edes fundamentalistien joukosta. Kovin kevyesti pyyhkäiset asian sivuun, ja kuinkas muuten, fundamentalistille tyypillisesti, hengellistämällä asian. Keskity Jeesukseen!





    .

    VastaaPoista
  32. Oliko homoseksuaalisuus, sellaisena kuin sen nykyään tunnemme, yleistä ja tunnettua antiikin maailmassa? Tähän on monenlaisia vastauksia.

    Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissiseltä kysyttiin Aamu-tv:ssä, että mitä Raamattu sanoo homoseksuaalisuudesta. Hänen vastauksensa oli lyhyt ja ytimekäs: ei yhtään mitään. Homoseksuaalista suhdetta sellaisena kuin se on nykypäivän maailmassa, ei ollut antiikin aikana. Omana kommenttina lisään tähän, että jos joidenkin välillä tasaveroinen homoseksuaalinen suhde olisi ollutkin, niin tuon ajan tiedonvälityksen tuntien voinee olettaa, ettei tällainen ainakaan ollut yleisessä tiedossa ja pohdinnan aiheena.

    Niin sanottu todistuksen taakka on tässä kysymyksessä sillä, joka väittää että kahden kolmen tuhannen vuoden takainen tilanne on yksi yhteen sama nykypäivän kanssa.

    Tämä on pelkkä sivuseikka, mutta todettakoon kumminkin. Psalmissa rukoilija ei kerro omista tunteistaan, vaan suorasanaisesti rukoilee Jumalaa murskaamaan vihollisen lasten kallot. Aikamoista tekstiä, jos ajatellaan, että jokainen tavu Raamatussa on Jumalan inspiroima ja henkeämä. Ja tuon toiveen mukaan israelilaiset myös toimivat sotiessaan naapurikansojen kanssa: se oli tulkinta Jumalan tahdosta ja oikeasta heidän aikanaan.

    Kun annamme Jumalan nimissä kehotuksia ja tuomioita ihmisille, niin meidän on syytä nähdä ja kantaa myös vastuumme. On siis syytä perehtyä munaskuita myöten siihen mikä on rehellinen ja mielekäs tapa tulkita Raamattua. Siinä emme voi sivuuttaa meille annettua järkeä - ikään kuin se olisi Jumalan luoma vihollinen.

    Fundamentalistit ovat uskonnon populisteja. Kevyesti nakellaan tuomioita erilaisiin asioihin "koska Raamatussa lukee näin". Monet ateistitkin luulevat, että oikeassahan he ovat uskontonsa kannalta. Syvempi perehtyminen asioihin vaatii aikaa ja vaivaa - ja johtaa usein aivan toisiin tuloksiin. Tragikoomista on se, että fundamentalistit kaikella melskaamisellaan rakentavat ihmisille paljon suurempia uskon esteitä kuin kristinuskon kriitikot konsanaan.

    VastaaPoista
  33. Raamattu on kokonaan jumalallinen ja kokonaan inhimillinen teos. Mutta kaikki asiat, jotka Raamatussa ovat, eivät kerro Jumalan tahdosta. Lainaamasi psalmin teksti tosiaankin kertoi rukoilijan omista tunteista, jotka hän rukouksessaan toi esille. Kyseessä ei ollut siis Jumalan tahto, vaan tämän ihmisen tuntemukset, jotka hän purki Jumalalle. Samalla tavoin Raamatussa on suoria lainauksia Saatanankin puheista. Eiväthän nekään lauseet kerro Jumalan tahdosta. Raamattu on hyvin avoin kirja, ja kertoo suurten kuninkaidenkin synneistä ja heidän lankeemuksistaan. Eiväthän lankeemukset ja heidän syntinsäkään olleet Jumalan tahdon mukaista toimintaa. Siksi Raamattua lukiessa pitäisi pohtia ja yrittää ymmärtää, miksi kyseiset asiat on kerrottu siellä.

    Raamatussa kerrotut asiat kertovat meille Jumalasta ja Hänen tahdostaan. Raamatun kertoessa ihmisten vajavaisuuksista ja synneistä sekä Saatanan toimista, Jumala antaa meille mahdollisuuden pohtia, kuinka meidän tulisi elää ja toimia. Samoin kyseiset kohdat ovat lohdullisia meille syntisille ihmisille, kun huomaamme, että kaikki uskonnolliset suurmiehet kautta historian ovat olleet vajavaisia, syntisiä ja epäonnistujia. Eikö ole lohdullista tietää, että rukoilija, joka pyysi Jumalaa murskaamaan pikkulasten kallotkin oli silti Jumalan armon alainen? Raamatun suurmiehet olivat suurmiehiä vain sen vuoksi, kun laittoivat elämänsä Herran varaan.

    Homous on Raamatun mukaan selkeästi syntiä. Jos Jumala on antanut valitulle kansalleen säädökset ja selkeästi kertonut mikä on väärin, niin miksi se sama asia olisi muille oikein? Homouden syntisyydestä puhuu myös Uusi Testamentti useassa kohdassa. Lainaamani Raamatunkohdat kertovat yksiselitteisesti, mitä Raamattu asiasta ajattelee. Voit lukea ne vielä tuosta Elokuun tekstistäni tai sitten itse tarkastaa Raamatusta nämä kohdat: 1.Kor. 6:9-10, 1. Tim. 1:9-11, Room. 1:21,24,26-28,32.

    Tässä luettavuuden vuoksi yksi näistä jakeista, mistä Uuden Testamentinkin kanta käy selkeästi esille:

    ”Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät." (1. Kor. 6:9-10)

    Paavali puhuu tässä Jeesuksen antamia sanoja. Paavali oli tehtävässään kuin Taivaan valtakunnan suurlähettiläs. Hän toimi Mooseksen tavoin Jumalan sanan ja tahdon välittäjänä ihmisille. Paavali ei siis kirjoittanut miltä hänestä tuntui, vaan hän vain ilmoitti Sanan joka hänelle oli kerrottu. Eihän suurlähettiläskään sano omia mielipiteitä vaan välittää vain edustamansa valtion kannan asioihin.

    Sanot, että kiertelen syntikäsitettä ja valitsen käskyistä vain ne, jotka tuntuvat hyvältä ja sopivalta sekä jätän sitten osan toteuttamatta tai käsittelemättä?

    Vanhassa Testamentissa on ainakin kolmenlaisia säädöksiä; pelkästään juutalaisille tarkoitettuja käskyjä, rituaaliseen puhtauteen liittyviä säädöksiä sekä kaikkia maailman ihmisiä koskevia periaatteita, jotka eivät ole tiettyyn aikaan sidottuja. Uudessa Testamentissa annetaan Paavalin kautta myös paljon ohjeita pakanakansojen kristityille. Paavali välittää Jumalalta saamaansa tietoa ja vahvistaa sekä hylkää joitakin säädöksiä, jotta kristityt tietäisivät kuinka toimia. Hylättyihin säädöksiin kuului esimerkiksi ruokailuun liittyviä ohjeita, jotka oli tarkoitettu vain juutalaisille. Kristityt saavat siis syödä sianlihaa ja verilettuja.

    Mutta esimerkiksi aviorikkominen, homoseksuaalinen teko, varkaus, ahneus, juopottelu yms. kuuluvat meitäkin koskeviin säädöksiin ja lakeihin. Kristityn elämää varten löytyy paljon ohjeita Paavalin kirjeistä ja Evankeliumeista. Samoin Jeesus tiukensi ja selkeytti monia käskyjä ja ohjeita vuorisaarnassaan.

    VastaaPoista
  34. Jos haluat selvittää, että mitä säädöksiä sitten pitäisi toteuttaa ja mistä tietää, mitkä kuuluvat nykyaikaan, niin voit tehdä vaikkapa sellaisen pienen tutkielman ja käydä läpi asiat jotka kielletään molemmissa, sekä Uudessa että Vanhassa Testamentissa. Jos laki annetaan Vanhassa Testamentissa ja vahvistetaan Uudessa Testamentissa, niin silloin ei ole epäselvyyttä sen oikeellisuudesta. Inhimillinen ajattelu ei voi muuttaa sitä päinvastaiseksi. Mm. homoseksuaalisuuden syntisyys kuuluu tälle listalle.

    Tällä siis perustelen sen, että en lähde kivittämään naapuriani, joka tekee sapattina töitä. Kristittynä olen sitä mieltä, että sunnuntaina(lepopäivänä)työn tekeminen ei ole Jumalan tahdon mukaista toimintaa. Mutta Uuden Testamentin ohjeistuksen mukaan minun ei kuitenkaan pidä tappaa sunnuntaina työtä tekeviä. On siis tutkittava kirjoituksia. Rajanvetoa ei siis tapahdu, sillä Raamattu ilmoittaa selkeästi miten tulee toimia. Se ei ole ristiriitainen itsensä kanssa. Raamattu ei ole Jumala, mutta Raamatusta saamme lukea Jumalan Sanaa ja Jumalan tahtoa.

    Empatia ihmistä kohtaan ei liity mitenkään tähän asiaan. Tietenkin ymmärrän, miltä ihmisestä tuntuu, kun joutuu kieltämään itseltään hyvältä tuntuvia asioita. Samalla tavalla itsekin joudun elämässäni tekemään valintoja monien himojen ja halujen välillä. Olen itsekin vajavainen ja syntinen ihminen, enkä pysty lakia täyttämään. Samalla tavalla rikkoessani yhtä käskyä, olen rikkonut kaikkia käskyjä. Samalla viivalla olen ihmisen kanssa, jonka homoseksuaaliset teot tuomitsen. Siksi ei ole hyödyllistä miettiä yksittäisiä syntejä, koska tärkeämpää on ymmärtää, että olemme kaikki tuomion alaisia. Siksi puhuin Jeesukseen keskittymisestä, sillä Hänellä on valta armahtaa syntimme.

    Ohitit kysymyksen siitä, että eikö ole oikein etsiä Jumalan Tahtoa ja ilmoittaa se myös muille ihmisille. Eikö ole rakkauden tekoa kertoa toiselle ihmiselle, kuinka Jumala haluaa hänen toimivan?

    Muodikkuudella tarkoitetaan sitä, että kaiken keskuksena on nykyään ihminen. Ihmisen tunteet, ihmisen kärsimykset ja ihmisen halut määräävät tässä yhteiskunnassa kaikesta. Asiat tunnustellaan vain ihmislähtöisin mittarein ja ajatuksin, eikä pyritä etsimään Jumalan tahtoa ja ohjeita näihin kysymyksiin.

    Mielestäni emme voi käyttää oikeudenmukaisuuden ja Jumalan tahdon mittarina omia tunteitamme tai kärsimyksiämme. Onko kärsimys aina väärin? Ovatko tunteemme oikeassa? Koska ihminen rakastaa syntiä ja synnin tekemistä, on syntiä vastaan taisteleminen aina kärsimystä. Joka kerta kun joudumme luopumaan omastamme ja emme saa tahtomme mukaisesti, ei se tunnu hyvältä. Juopottelu on myös synniksi ilmoitettua, joten onko alkoholistin helppo taistella omia taipumuksiaan vastaan? Samalla tavalla meille kaikille on annettu omat ristimme, joita joudumme kantamaan. Jotkut ovat saaneet kantaakseen ahneuden, itsekkyyden, aviorikkomisen, mustasukkaisuuden ja kateuden ristejä. Ja jotkut ovat sitten saaneet kantaakseen homouden ristin. Jokaiselle on annettu tässä maailmassa omat heikkoudet ja taipumuksemme erilaisiin synteihin, joita vastaan täytyy vain yrittää taistella. Helpompaahan ja mukavaa se vain olisi antaa niille periksi ja elää miten lystää. Mutta se ei ole Jumalan tahdon mukaista toimintaa.

    Asiaa on kuitenkin tarkasteltava isossa mittakaavassa. Onko ihmiselle yleensäkin tärkeämpää omien halujensa toteuttaminen vai Jumalan tahdon etsiminen? Ikuisuuden näkökulmasta tämä meidän kärsimyksemme maan päällä on niin lyhyt aika, että haluammeko arvottaa sen meille Jumalaa rakkaammaksi ja tärkeämmäksi?

    Suosittelen kuuntelemaan tuon saarnan Yle-Areenasta, jonka linkin laitoin aikaisemmin. Siinä on käsitelty kirkon ja Raamatun suhtautumista homouteen mielestäni hyvin selkeällä tavalla.

    VastaaPoista
  35. Keskustelumme uhkaa mennä juupas eipäs -jankkaamiseksi. Yhä syvemmin vakuutun samalla siitä ettei Leijona näe metsää puilta. Hän puolustaa raamattukäsitystä, joka on muuten kyllä mukava, mutta kokoaa sen vain niistä palasista, jotka istuvat tähän näkemykseen. Sopimattomat palaset, jotka todistavat näkemyksen vääräksi, sivuutetaan tai kieltäydytään ymmärtämästä.

    Raamattunäkemyksesi mukaan muuttumaton Jumala on puhunut Vanhan testamentin aikaan profeetoilleen ja lukemattomille muille tekstien kirjoittajille ja muokkaajille. Sama jatkui Uuden testamentin kirjoittajien kohdalla. Jumala on siis suorasanaisesti puhunut heille, ja sen he ovat kirjaimellisesti toistaneet paperille. He eivät ole siis itse tulkinneet ja prosessoineet asioita, vaan mekaanisesti toistaneet saamansa viestin. Tai vähintäänkin Jumala on huolehtinut, että Raamatun teksti tulee pilkulleen juuri hänen haluamaansa muotoon.

    Minäkin uskoisin mielelläni, että näin on tapahtunut. Se ei vain ole totta. Raamatun tieteellinen tutkimus (pelottava kirosana fundamentalistille) on auttanut ymmärtämään Raamatun tekstien syntyprosessia ja luonnetta tavalla, joka on murskannut fundamentalistisen tulkinnan. Keskiajalle ovat jääneet vain ne, jotka haluavat kieltää järjen käytön. Tämä on muyten syy siihen, miksi islamilaisessa maailmassa ei tehdä käytännössä ollenkaan Koraanin historiallis-kriittistä tutkimusta. Tuloksia pelätään samalla tavalla kuin kristitytkin fundamentalistit.Tähän en saa mahtumaan massiivisen parisataavuotisen raamatuntutkimuksen tuloksia, heitänpä vain joitain sirpaleita kirjoitukseesi liittyen.

    Kirjoitat homouteen viitaten: "Jos Jumala on antanut valitulle kansalleen säädökset ja selkeästi kertonut mikä on väärin, niin miksi se sama asia olisi muille oikein?" Miksi Jumala sitten käski kivittää homot Vt:ssa? Tai sapatinrikkojat? Miksi se oli silloi Jumalan mielestä oikein ja nyt väärin? Onko Jumala muuttanut mielensä? Ei tämä aivan niin iso rikos olekaan kun tarkemmin ajattelee.

    Millä perusteella joku uskaltaa väittää, etteivät nämä käskyt ole voimassa? Ne eivät ole mitään juutalaisen uskon rituaaleja, jotka eivät kristittyä sido. Ei kai perusteeksi riitä se, ettei niitä toisteta Ut:ssa? Sehän tarkoittaisi, että Jumala on muuttunut. Sinun raamattunäkemyksesi looginen johtopäätös on nimenomaan vaatia kivitystä. Kai ainakin juutalaisten pitäisi edelleen kivittää homot?

    Ja jos Jumala on muuttunut Vanhan ja Uuden testamentin välillä, niin millä ihmeen perusteella voidaan väittää, ettei muutosta ole tapahtunut enää Uutta testamenttia seuraavien vuosituhansien aikana?

    Vai olisiko sittenkin kyse siitä, että ihmiset ovat tulkinneet Jumalan tahtoa niin Vanhan kuin Uudenkin testamentinkin aikana, ja tulkinnat ovat muuttuneet. Ja muuttuvat edelleen. Tämä on yksi niistä johtopäätöksistä, joihin tieteellinen tutkimus järkeä käyttävän kristityn johtaa.

    Sitäkin voisi pohtia, miksi Jumala on muutanut mielensä veren syömisestä. Leijona on kyllä tällä kertaa Jumalaakin liberaalimpi antaessaan luvan veren syömiseen. Uusi testamentti ei sitä tee. Apostolien kokouksen päätös Jerusalemissa oli, että kristittyjä kehotetaan karttamaan mm. "haureutta, verta ja lihaa, josta verta ei ole laskettu" (Ap.t. 15:20). Minun sisälukutaidollani veren syöminen kielletään pakanakristityiltä, siis meiltä.

    VastaaPoista
  36. Kokonaan toinen juttu on se, että kristityt ovat myöhemmin tulkinneet, että kokouksessa tehtiin juutalaiskristityille pieni myönnytys, joka ei sido kaikkien aikojen kristittyjä. Ja näin Leijonakin toimii tietoisesti selvää raamatunsanaa vastaan ja yllyttää siihen muitakin. Kuten hyvin tiedämme, Jehovan todistajat ovat uskollisia sille, mitä Jumala sanoo pyhässä kirjassaan, verta ei syödä.

    Leijona ajautuu vaaralliselle maaperälle myös sunnuntain työnteon tuomitessaan. Nyt olet kyllä periaatteessa johdonmukainen oman raamattunäkemyksesi pohjalta. Pakko vain kysyä, oletko todella sitä mieltä, että miljoonat ihmiset eri puolilla maapalloa tekevät syntiä käydessään töissä sunnuntaina? Pitäisikö siis kaikkien tosikristittyjen kieltäytyä tällaisista töistä?

    Vai olisiko taas niin, että muuttuneessa maailmassa ihan omaa järkeä käyttäen tulkitaan, että Jumala kyllä hyväksyy tämän, lepopäivän voi pyhittää muulloinkin?

    Sivumennen voi todeta, että Leijonan raamattunäkemyksen pohjalta Bambi on oikeassa sapattia pohtiessaan. Uudesta testamentista ei löydy pienintäkään tukea lauantain vaihtamiselle sunnuntaiksi. Mutta tämä on vain fundamentalistin ongelma.

    Vanhassa testamentissa kielletään myös sekoitekankaisten vaatteiden käyttö (3. Moos. 19:19). Mitähän lie muuttumaton Jumala pohtinut tämän käskyn antaessaan?

    Uuden testamentin puolella Paavali perustelee naisten hunnuttautumiskiellon samalla perusteella kuin homoseksuaalisuuden, hän pitää sitä luonnonvastaisena (1Kor. 11:1-16). Onko Leijona muistanut vaatia kristittyjä naisia luopumaan moisista luonnottomuuksista ja ojentamaan elämänsä muuttumattoman Jumalan käskyjen mukaiseksi? Ei kai näin selvää käskyä voi kiertää? Kysehän on kaiken lisäksi varsin pienestä rististä homokieltoon verrattuna.

    Naisilta on kielletty myös puhuminen (siis myös laulaminen) seurakunnan tilaisuuksissa (1 Kor. 14:34-35), opetustyö (1 Tim. 2:12) ja seurakuntatyö (1 Tim. 3:2,8). Kuka noudattaa kaikkia näitä Jumalan sanan ohjeita?

    Miksi muuttumaton Jumala hyväksyy orjuuden, sillä lievennyksellä ettei israelilaisia siihen alisteta, miksi hän itse asiassa käskee tekemään vierasheimoisista orjia (3. Moos. 25:44)? Tämän Paavali vielä "vahvistaa" Uudessa testamentissa kehottaessaan orjia tyytymään osaansa (1. Kor. 7:20,21). Vai olisiko taas kyseessä tuon ajan ihmisten tulkinta Jumalan tahdosta?

    Nämä pienet esimerkit jo osoittavat, että fundamentalistin käsitys Raamatun kirjoittajista Jumalan mekaanisina äänitorvina on pohjaa vailla. Ne osoittavat, ettei kukaan ole, ei voi olla aikä ole syytäkään olla kuuliainen kaikelle Raamatussa. Raamatusta löytyy kyllä se, mitä järki ei koskaan voi mistään löytää tai päätellä, sanoma rakastavasta ja anteeksiantavasta Jumalasta. Mutta Raamattu ei ole historian, luonnontieteen tai edes moraalin erehtymätön ohjekirja. Näihin asioihin ihmisen käyttöön on annettu järki.

    Väännettäköön vielä rautalangasta. Kaikki edellä kerrottu soveltuu myös homoseksuaalisuuteen. Tulkinnat siitä, mikä on oikein tai väärin, tulee jokaisen ajan ja ihmisten tehdä ihan omaa järkikultaa käyttäen. Se aiheuttaa turvattomuutta fundamentalistille, joka haluaisi kuuliaisen lapsen lailla lukea isin antamasta ohjekirjasta ohjeet kaikkiin tilanteisiin. Raamattu ei ole sellainen, mitä uskotte ja toivotte. Tervetuloa moderniin maailmaan.

    VastaaPoista